Annons

Jönsson vässar EM-formen i Falsterbo

VM-succé, 100-miljonersbud på stjärnhästen och en cirkus kring honom som person som aldrig förr.
Sedan blev det tyst. Helt enligt planerna, om du frågar landslagsryttaren Fredrik Jönsson.
Ridsport • Publicerad 10 juli 2019
Fredrik Jönsson och hästen Cold Play vässar formen inför EM. I helgen är de med i det svenska laget i nationshoppningen i Falsterbo. Arkivbild.
Fredrik Jönsson och hästen Cold Play vässar formen inför EM. I helgen är de med i det svenska laget i nationshoppningen i Falsterbo. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Jönsson har fullt upp just nu. I helgen startar han sin stjärnhäst i nationshoppningen i Falsterbo men eftersom frun Piia är bortrest har han också hand om sonen Emil och dottern Elsie. Emil behöver han inte oroa sig för. Han sköter sig själv.

Sonen för stolt ryttartraditionen vidare efter pappa och farfar Janne (bronsmedaljör i fältävlan i OS 1972). Fredrik såg tolvåringen vinna omgången i barnklassen och bli tvåa totalt efter Vincent Franzén.

Annons

– Han är helt inne i det och då har han bara hållit på i ett år. Men det är bra. Jag började också sent. Jag tror att det är bra, då har man fått motoriken och tröttnar inte om man får en ponny som det inte fungerar på.

Tufft jobb som pappa

Värre är det för Jönsson att vara det viljestarka yrvädret Elsie, sex år, till lags. Att sitta med när pappa gör intervjuer är inte det roligaste man kan pyssla med i den åldern, helst inte när det finns hoppborgar och annat skojigt alldeles i närheten.

Fredrik Jönsson smiter i väg och hämtar en läsk och ett plommon till dottern. Den tänkta effekten blir så där.

Elsie vet vad hon vill och det är inte att sitta stilla och tyst.

– Det är dubbla roller den här veckan. Var var vi? Nu tappade jag bort mig, säger Jönsson sedan flickan råkat välta läsken över bordet.

På ett helt annat plan är Cold Play också en utmaning. Den känslige och emellanåt bångstyrige valacken deltog i höstas i ett framgångsrikt samarbete med Jönsson. Åtta individuellt och VM-silver i lag gav eko.

Så pass att det landade bud på hästen i klassen runt 100 miljoner kronor.

Långsiktig plan

Men Jönsson, delägare och samarbetspartners nobbade. I stället lades en långsiktig plan mot EM och OS. Det var därför Cold Play vilade i flera månader i vintras, allt för att nå toppform till EM i Rotterdam 19–26 augusti.

– Jag har lyckats hålla planen ganska bra. Man gör alltid misstag med facit i hand. Jag kunde ha tagit det ännu lugnare. De starterna gav mig egentligen ingenting med sikte på EM och OS. Det var mer för mitt ego.

TT: Nöjd med säsongen hittills?

Annons

– Alla ställer högre krav och tänker och tycker så mycket efter förra året, men jag är också mer kritisk. Jag tycker ändå att jag gjort bättre resultat hittills i år än vid den här tiden förra året. Men hästen är ingen maskin och vad som helst kan hända, säger Jönsson.

Spik i foten

Apropå just det:

– Härom dagen hade hästen fått en spik i foten. Nu var det ingen fara men det kunde lika gärna ha blivit mycket värre.

Sveriges olympiska kommitté hakade på efter VM-succén. Något Jönsson uppskattar – och som förhoppningsvis vässar ekipaget ytterligare. En av lärdomarna från VM var att de måste bli snabbare.

Där gör SOK en viktig insats. Via filmade analyser med splittider mellan hindren får Jönsson exakta uppgifter.

– Ibland har man en känsla, men det är inte alltid den stämmer. Med teknikens hjälp kan jag se var jag kan bli snabbare, säger Jönsson.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har flaggat för att han troligen tar ut EM-laget efter nationshoppningen i Hickstead i slutet av juli.

Söndagens troliga uppställning i Falsterbo ger en vink om hur Ankarcrona resonerar. Jönsson, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Stephanie Holmén kan mycket väl också vara laget i Rotterdam.

– Det är många som är på hugget och på tapeten. Man måste göra resultat. Laghoppningen här är viktig, men slutmålet för både mig och Henrik är EM. Finns inte formen och andra är bättre... ja, då är det så.

– Men är vi i form är vi ett bra mästerskapsekipage, säger Fredrik Jönsson.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons