EU om brexit: Tiden är knapp
När EU-parlamentet håller debatt om nästa veckas EU-toppmöte står brexitläget i centrum.
– Att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal är nu ett farligt realistiskt scenario, konstaterar ordförandelandet Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen.
– Ärligt talat: i det här läget är vi inte i ett läge där vi kan hitta en uppgörelse. Men vi kommer att vara tillgängliga 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger i sin tur EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
Möte i Bryssel
Barnier ska på fredag ha en frukostträff med den brittiske brexitministern Stephen Barclay i Bryssel för att diskutera förhandlingsläget.
Särskilt stor optimism råder dock inte.
– Vi ombeds acceptera ett system som inte har utvecklats eller testats, som i huvudsak grundas på undantag och oprövad teknik, säger Barnier i EU-parlamentet.
Förhållandet mellan regeringen i London och EU-ledningen och diverse EU-länder verkar samtidigt snabbt försämras.
– Jag och Michel arbetar för en uppgörelse och vi accepterar inte det här spelet med att skylla på motparten som inletts i London, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel.
Kritik i partiet
Från franskt håll upprepar EU-minister Amélie de Montchalin samtidigt att Frankrike inte är suget på acceptera förlängd förhandlingstid för britterna, utan tydlig anledning.
Boris Johnson riskerar under tiden att mötas av uppror i sin egen regering, där flera oroar sig för ett avtalslöst utträde ur EU. Ett statsråd uppger att "ett väldigt stort antal" ledamöter kan avgå om det inte blir något avtal, rapporterar .
Ministrarna har enligt tidningen bland annat varnat Johnson för hans rådgivare Dominic Cummings.
"Regeringen kommer att avgöra strategin, inte icke valda tjänstemän. Om det här är ett försök att göra det så kommer det att misslyckas", sade en av ministrarna enligt källan.
Lördag i London?
Enligt nyhetsbyrån Reuters planerar Johnson sedan för en extrainsatt parlamentssittning i London den 19 oktober, direkt efter toppmötet. Det blir i så fall blott femte gången på 80 år som underhuset sitter på en lördag.
Tre av de fyra tidigare gångerna har orsaken varit krig: andra världskrigets utbrott 1939, Suez-krisen 1956 och Falklandskriget 1982.