Vancouver föll utan skadad Elias Pettersson

Han är Vancouvers bäste poängspelare. Men mot Minnesota ströks Elias Petterssons namn från matchtruppen strax före nedsläpp på grund av en skada.
Utan Pettersson på isen förlorade Vancouver med 2–4.
Ishockey • Publicerad 7 februari 2020
Elias Pettersson fanns inte med på isen när hans Vancouver föll mot Minnesota med 2–4. Svensken ströks från matchtruppen efter en skada senast mot Boston. Arkivbild.Foto: Jonathan Hayward/AP/TT
Jonas Johansson med en av matchens räddningar.
Jonas Johansson med en av matchens räddningar.Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/TT

– Han är vår främste spelare och bäste målgörare. Det förändrar laget, men det är ingen ursäkt till att vi förlorade säger Vancouvers tränare Travis Green enligt nhl.com.

Förlusten var Vancouvers tredje raka men laget toppar trots det sin division (Pacific) i NHL-ishockeyn, före Las Vegas och Edmonton.

Elias Pettersson, som stått för 55 poäng hittills fördelat på 23 mål och 32 assist, fanns med på uppvärmningen, men var trots det ett tveksamt kort efter en sen tackling av Bostons Matt Grzelyck tidigare i veckan.

Strax före nedsläpp ströks hans namn från truppen.

– Det är trist när en sådan spelare är skadad. I dag märktes det på uppvärmningen att han inte kändes helt okej, säger lagkamraten Brandon Sutter, enligt kanadensiska Sportsnet.

Dålig start

Någon allvarlig åkomma verkar det inte vara däremot. Enligt Vancouver rör det sig om en skada på underkroppen och svensken utvärderas dagligen.

Med tre insläppta mål i den första perioden hamnade Vancouver i ett tidigt underläge. J.T. Miller gav visst hopp med ett reduceringsmål men det hoppet dödades av Minnesotas Zach Parise som satte 4–1 i den sista perioden.

Med en och en halv minut kvar fick Vancouver in ett tröstmål. I Vancouvers mål stod Jacob Markström för 33 räddningar.

– Att ligga under med 0–3 efter första är inte den starten vi ville ha. Men vi kämpade på bra och pressade dem i den andra och tredje perioden, säger han enligt nhl.com.

På annat håll i Nordamerika fick målvakten Jonas Johansson chansen mellan stolparna när hans Buffalo tog emot tabelljumbon Detroit.

"Berg-och dalbana"

Matchen blev kanske inte någon drömstart för Johansson. Men svensken räddade 18 av 21 skott i en match som ledde till både förlängning och straffläggning, där Johansson släppte in två mål, vilket avgjorde matchen till Detroits fördel. Slutsiffrorna skrevs 4–3.

24-åringen, som tidigare spelat i Brynäs och Almtuna, har spelat mer än två säsonger i farmarligan innan han nyligen kallades upp till Buffalo, där han tidigare i veckan gjorde ett inhopp i förlustmatchen mot Colorado.

NHL-starten inleddes på sämsta möjliga vis. Johansson tvingades släppa in det allra första skottet. Men sedan räddade han de följande 13.

– Det har varit som en berg- och dalbana, ända sedan jag blev draftad. Det här har alltid varit målet. Det är skönt att bli belönad och att vara här. Bara att ta in det och njuta av varje ögonblick, sade svensken efter det första inhoppet till Buffalo News.

Buffalo är inne i en tung period där man förlorat fem av de sex senaste matcherna. Laget tyngs av skador på flera nyckelspelare, varav många är svenska. Målvakten Linus Ullmark, backen Rasmus Dahlin och anfallaren Victor Olofsson saknades.

Johan Larsson var dock tillbaka på isen igen.