Annons

Jättehummer slipper bli festmat

En prakthummer på nästan fem kilo har fångats utanför Varberg. Om inte unik, så i alla fall ovanligt stor, enligt en expert.
Och den slipper hamna på tallriken. I stället är det friheten i havet som väntar.
Natur • Publicerad 1 november 2019
Fiskaren Jonny Andersson med sin nästan fem kilo tunga hummer.
Fiskaren Jonny Andersson med sin nästan fem kilo tunga hummer.Foto: Läjets Fisk/TT

När fiskaren Jonny Andersson drog upp sina tinor i onsdags hittade han jättehummern på 4,95 kilo.

– Jag har fiskat sedan jag var 15 år, i dag är jag 71 och jag har aldrig sett en så här stor hummer. Det var väldigt roligt, säger han till SVT Nyheter Halland.

Annons

Han tog hummern till en fiskebutik i Träslövsläge. Lovisa Bengtsdotter, som driver butiken tillsammans med sin man, berättar att hon aldrig har sett en sådan stor hummer tidigare.

– Nej aldrig. När vi köper in hummer och även när vi själva fiskar hummer – min man är yrkesfiskare – så brukar de ligga mellan ett halvkilo och ett kilo.

Någon risk för att hummern skulle sluta på en tallrik var det aldrig.

– Vi tog beslutet att han ska åka tillbaka ner i havet. Han har transporterats längre norrut i sump, och i dagarna ska han släppas ut i havet, säger Lovisa Bengtsdotter till TT.

Hon förklarar att stora humrar har goda möjligheter att reproducera sig och därmed bidra till att öka beståndet.

– Och en så stor hummer är svår att koka så att den blir god och svårt att hitta en kund till, så han gör bättre nytta i havet, säger hon.

Mats Ulmestrand, skaldjursexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger till SVT att humrar i svenska vatten kan bli upp emot fem kilo tunga, men att det är ovanligt.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons