Annons

Japans ekonomi växer mer än väntat

Ekonomi • Publicerad 9 augusti 2019
Japans ekonomi växer mer än väntat. Arkivbild.
Japans ekonomi växer mer än väntat. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Japans BNP steg med 0,4 procent i det andra kvartalet, jämfört med föregående period. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,1 procent.

I årstakt växte ekonomin med 1,8 procent.

Annons

Kvartalssiffrorna utgör därmed den tredje perioden i rad av tillväxt för världens tredje största ekonomi. Siffrorna kommer antagligen att stärka premiärminister Shinzo Abes beslutsamhet när det gäller att höja momsen från åtta till tio procent i oktober.

Den väntande momshöjningen tros, enligt analytiker ha fått kunder att rusa till butikerna för att passa på att köpa varor. De tio helgdagarna i samband med kejsarkröningen tros också ha drivit på konsumtionen.

På minussidan finns handelskriget mellan USA och Kina, som spiller över och påverkar exporten och företagens investeringsvilja.

– Men investeringar i mjukvaror, forskning och utveckling, och byggande var bra, säger Yuichiro Nagai vid Mizuho Securities.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons