Annons

"Jag är inte rädd för sådana här människor"

Rumänska fans har tidigare använt rasistiska tillrop under EM-kvalet.
De svenska spelarna är beredda på att något liknande kan hända i Bukarest – men kommer inte gå av planen i protest.
Fotboll • Publicerad 14 november 2019
De svenska spelarna har blivit informerade om hur de ska agera om de blir utsatta för rasism i EM-kvalet mot Rumänien. Arkivbild.
De svenska spelarna har blivit informerade om hur de ska agera om de blir utsatta för rasism i EM-kvalet mot Rumänien. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Engelska landslagsspelare blev utsatta för apljud och nazisthälsningar i EM-kvalet mot Bulgarien.

Brescias anfallare Mario Balotelli fick rasistiska tillmälen mot sig i Verona i Serie A.

Annons

Även Rumänien – som på fredagskvällen möter Sverige – har haft problem. Rasistiska rop från fans i EM-kvalmatcherna mot Spanien och mot Malta ledde till att enbart barn med ledare släpptes in som publik till matchen mot Norge.

– Jag har väldigt svårt att förstå hatet, varför man ska använda fotbollens arena till något annat. Jag tycker att det är beklämmande och tråkigt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Den svenska landslagsledningen har informerat spelarna om vad som gäller om någon eller några spelare skulle känna sig utsatta för rasism, och att det är domaren som avgör om matchen eventuellt bryts.

Sverige inte rädda att markera

– Vi är inte främmande för att stå upp och markera, om det skulle behövas. Men det finns ju ett regelverk kring det här och det ska inte vara upp till oss att bestämma hur saker och ting ska vara. Det ska funka, säger Andersson och syftar på "trestegsmodellen" som i princip går ut på att domarna bestämmer om matchen ska brytas, efter att publiken fått upprepade varningar.

Enligt Robin Quaison är de svenska landsspelarna förberedda på vad som kan hända – och hur de i så fall ska agera.

– Jag hoppas att inget sådant händer men om det händer så händer det, och då måste vi gå som ett lag, säger han.

TT: Orolig?

– Nej, absolut inte. Jag är inte rädd för sådana här människor som gör sådana här saker. Det är det de vill (att vi ska bli rädda).

Kliver inte av planen

Alexander Isak poängterar att även om rasism inte hör hemma på fotbollsplanen, är det något man får vara beredd på att hantera.

– Det är lätt att säga att man ska göra si eller så, men man vet inte hur man reagerar, hur man tar det. Det finns en risk att det händer och det är otroligt tråkigt, säger Alexander Isak.

Annons

TT: Om ni måste markera – vad gör ni då?

– Om man känner sig påhoppad får man gå och tala om det, sedan är det domaren som bestämmer, det är han som värderar det. Sedan finns det alltid matchdelegater som har helhetsbilden över det hela och de får hantera det här. Vår roll är att påpeka att det här inte är okej, sedan är det deras roll att hantera det.

TT: Så det är inte aktuellt att kliva av planen?

– Nej, inte enligt mitt sätt att se på det. Kliver man av planen så lämnar man… Det får man inte göra.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons