Annons
Nyheter

Italien hoppas öppna delvis framåt maj

Om tre veckor är det möjligt att Italien stegvis börjar lätta på restriktionerna som införts för att bromsa smittspridningen, enligt premiärminister Giuseppe Conte.
Men innan dess ser nedstängningen av landet ut att förlängas.
Italien • Publicerad 9 april 2020
I Milano har gatorna varit nästan helt tomma sedan de nationella restriktionerna började gälla den 9 mars. Arkivbild.
I Milano har gatorna varit nästan helt tomma sedan de nationella restriktionerna började gälla den 9 mars. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

– Om forskarna samtycker kommer vi kanske att börja lätta på restriktionerna i slutet av månaden, säger Giuseppe Conte till BBC.

Förhoppningen grundar sig i att antalet sjuka i covid-19 som intensivvårdas minskar för femte dagen i rad. Mellan tisdagen och onsdagen minskade antalet med 100 personer, däremot ökade antalet smittade med 800.

Annons

Den italienska dödssiffran steg på torsdagen med 610 till 18 279, enligt officiell statistik. Över 143 000 personer är bekräftat smittade.

Italien är det hittills hårdaste drabbade landet i coronakrisen, räknat i antal förlorade liv.

Många läkare dör

På torsdagen kom också dystra siffror från en yrkesorganisation som samlar italienska läkare – över 100 läkare har nu avlidit i sviterna av viruset.

I siffran ingår pensionerade läkare som återinträtt i tjänst sedan regeringen bett om det. Tidigare genomgångar har visat att många av läkarna som drabbats var äldre husläkare med privata mottagningar.

De nationella restriktionerna har varit en del av vardagen i en månad nu. Förutom undantag för livsmedelsbutiker och apotek har alla typer av verksamheter tvingats stänga, däribland stora industrier, restauranger och universitet.

Tysta fabriker

Giuseppe Conte har upplyst fackförbunden om att regeringen ännu inte anser det möjligt att omstarta produktionen i stängda fabrikerna. Detta enligt Carmelo Barbagallo, ledare för UIL som är ett av de tre största fackförbunden.

Beskedet kom vid ett möte mellan Conte, fackförbund och näringslivsgrupper.

En minister som också deltog i mötet uppger för Reuters att fabrikerna inte kommer att öppna igen den 14 april, vilket betyder den nedstängning som regeringen beslutat om ska förlängas. Ministern ville inte bli namngiven.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons