Annons

Israels president om val nummer tre: Håll ut

Israel kommer att gå till val för tredje gången inom loppet av ett år. Presidenten Reuven Rivlin manar israelerna att inte tappa tålamodet.
Israel • Publicerad 12 december 2019
Blåvita alliansens ledare Benny Gantz (vänster) och hans kollega Yair Lapid i parlamentet knesset i samband med att det upplöste sig självt på onsdagskvällen.
Blåvita alliansens ledare Benny Gantz (vänster) och hans kollega Yair Lapid i parlamentet knesset i samband med att det upplöste sig självt på onsdagskvällen.Foto: Oded Balilty/AP/TT

– Vi får inte tillåta oss själva att börja förtrösta och klaga, för det gör inget gott. Vi får inte tappa tron till det demokratiska systemet, säger Rivlin.

– Jag hoppas att detta blir den sista valrörelsen för de kommande fyra åren och att vi kommer att kunna växa som folk och som samhälle.

Annons

Efter de senaste två valen har varken premiärminister Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz lyckats samla stöd för en regeringsbildning. På onsdagskvällen stod det klart att det blir ett nyval den 2 mars.

Premiärminister Netanyahu lämnar ifrån sig de fyra ministerportföljer han haft. Israels riksåklagare har formellt anklagat Netanyahu på flera korruptionspunkter vilket innebär att han inte kan ha ministeruppdrag, men det innebär inte att han inte kan sitta kvar som premiärminister.

Utmanaren Gantz har uppmanat Netanyahu att lova att inte söka immunitet om han står som valsegrare, men det har han hittills inte gjort.

Innan det nationella valet står Benjamin Netanyahu inför en utmaning inom sitt eget parti, Likud, som snart ska rösta om vem som ska vara dess ledare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons