Annons

Isak: "Gäller att vara redo för allt"

Succé direkt i första tävlingslandskampen – men bänkad både mot Malta och Spanien.
Alexander Isaks rivstart i landslaget mot Färöarna och Norge i september tappade fart en månad senare.
I ny rörelse mot Rumänien?
Fotboll • Publicerad 13 november 2019
Alexander Isak skriker sin frustration när han tappar en boll under landslagets träning i Larnaca.
Alexander Isak skriker sin frustration när han tappar en boll under landslagets träning i Larnaca.Foto: Janerik Henriksson/TT

Förbundskaptenen Janne Andersson påpekade i måndags att han har en klar uppfattning om vilka som ska starta i EM-kvaldramat på fredag.

Men han betonade också:

Annons

– Jag tar inget beslut förrän på torsdag och informerar spelarna under kvällen. Jag vill avvakta veckans träningar.

Tvåmålsskytt

Alexander Isak visade med dunder och brak vad han kan mot Färöarna på Torsvöllur i Torshavn. 1–0 kom efter tolv minuter, 2–0 tre minuter senare.

– Jag har väntat på den här möjligheten. Jag har känt mig redo. Man försöker alltid påverka matcherna och det tycker jag ändå att jag gjorde i dag, sade han då.

Det gav honom och laget en behaglig resa fram till 4–0. Det gav också en ny chans från start hemma mot Norge några dagar senare – i par med Robin Quaison på topp.

Men Lars Lagerbäcks Norge är något annat än färingarnas fotbollsstolthet. Isak hade det betydligt jobbigare.

Hyllar konkurrensen

Veteranen Marcus Berg och Robin Quaison föredrogs på nytt mot Malta och Spanien – och en hel del talar för att Andersson håller fast vid den duon i Bukarest.

– Konkurrensen är bra för laget och jag hoppas att det kan bli så överallt i laget. Det är det bästa för landslaget. Mina chanser är väl ungefär som tidigare. Jag tycker att jag gör det bra i Real Sociedad och på träningarna här. Men det finns andra som också gör det bra. Det gäller att vara redo för allt, säger Isak.

TT: Fick du någon förklaring till varför du inte startade mot Malta och Spanien?

– Nej, men Janne tog ut det lag han trodde var bäst för de matcherna. Det behövs inga andra förklaringar.

TT: Vad tror du att han kräver av dig för att du ska starta?

Annons

– Det är en konkurrenssituation. Det är små detaljer. Janne tittar på vad han behöver i vissa matcher. De som spelade gjorde det bra. Det är helt enkelt små marginaler, säger Alexander Isak.

Isak nominerades under onsdagen till årets nykomling på Idrottsgalan, något som gladde anfallaren.

– Det är klart att det är kul. Fotboll är främst en lagsport men det är klart att individuella priser också är kul. Det är ett kvitto på att man gjort något bra och jag tycker att jag haft mitt bästa år hittills i min korta karriär. Så det känns jättebra såklart och jag är stolt över mig själv, säger han enligt förbundets pressansvarige Fredrik Madestam.

Isak beskriver själv årets resa, där han lånades ut från tyska Dortmund till nederländska Willem II, fick det att lossna och på så vis kunde ta steget till La Liga.

– På vägen där har jag också fått debutera i landslaget och fått vara med på varje samling efter det. Så jag är oerhört nöjd med året som varit och det känns kul att det nu resulterat i den här nomineringen, säger Isak.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons