Annons

Iran: Tankerstopp kommer få konsekvenser

Storbritannien • Publicerad 10 juli 2019
Irans president Hassan Rouhani varnar Storbritannien för att kvarhållandet av oljetankern Grace 1 kommer att få konsekvenser. Arkivbild.
Irans president Hassan Rouhani varnar Storbritannien för att kvarhållandet av oljetankern Grace 1 kommer att få konsekvenser. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Konflikten tilltar kring den iranska oljetanker som förra torsdagen stoppades utanför Gibraltars kust. Nu antyder Irans president Hassan Rohani att Storbritannien kan vänta sig vedergällning.

– Det är ni som skapar osäkerhet och ni kommer att inse konsekvenserna senare, säger Rohani i iransk stats-tv.

Annons

– När en av era tankrar vill röra sig i regionen kommer ni att behöva skydda den med fregatter för att ni är rädda. Så varför gör ni så här?

Samtidigt varnar en rådgivare till Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, för att Iran kan komma att hämnas.

– Om Storbritannien inte släpper den iranska tankern är de relevanta myndigheterna förpliktigade att vidta motsvarande åtgärder och kvarhålla en brittisk tanker, säger rådgivaren Mohsen Rezai.

Supertankern Grace 1 stoppades av brittiska marinen efter misstankar om att den, i strid med EU-sanktioner, var på väg mot Syrien med olja. Detta har emellertid förnekats av Iran.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons