Annons

Iran slänger ut inspektör från FN

Iran • Publicerad 7 november 2019
Denna bild från Irans atomenergiorganisation påstås visa en lastbil som i onsdags lämnade anläggningen i Natanz, lastad med uranhaltig gas för vidare anrikning vid anläggningen i Fordow.
Denna bild från Irans atomenergiorganisation påstås visa en lastbil som i onsdags lämnade anläggningen i Natanz, lastad med uranhaltig gas för vidare anrikning vid anläggningen i Fordow.Foto: Irans atomenergiorganisation/AP/TT

Iran förlänger inte tillståndet för en inspektör från FN:s atomenergiorgan IAEA att vistas i landet. Inspektörer från IAEA granskar Irans kärntekniska program.

Kvinnan, som redan ska ha lämnat Iran, portades sedan hon vid en anläggning för anrikning av uran i Natanz, utlöste ett larm i entrén, enligt Irans atomenergiorganisation (AEIO). Det väckte farhågan att hon bar på en "misstänkt produkt" – oklart vilken – enligt AEIO.

Annons

Under natten till torsdagen återupptog Iran samtidigt urananrikning i den underjordiska ankläggningen i Fordow söder om huvudstaden Teheran. Det väckte oro i flera länder eftersom anrikning av uran i den aktuella anläggningen anses strida mot det avtal som Iran har undertecknat med en rad stormakter i syfte att förhindra att landet utvecklar kärnvapen.

Iran har meddelat att anrikningsgraden vid Fordowanläggningen om några dagar kommer att uppnå 4,5 procent. Enligt kärnenergiavtalet, som USA ensidigt lämnade i fjol, stipuleras att Iran tillåts anrika uran till en renhetsgrad på 3,67 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons