Annons

Irans ökade urananrikning oroar stormakter

Ryssland och Frankrike uttrycker oro över att Iran ska återuppta urananrikningen vid den underjordiska anläggningen i Fordow, vilket bryter mot kärnenergiavtalet.
Frankrikes president Emmanuel Macron öppnar för diplomatiska förhandlingar med Iran för att få landet på rätt spår igen.
Iran • Publicerad 6 november 2019
Irans president Hassan Rohani besöker kärnkraftverket Bushehr. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani besöker kärnkraftverket Bushehr. Arkivbild.Foto: Mohammad Berno/AP/TT

Anrikningen i Fordow avbröts 2015 i samband med kärnenergiavtalet JCPOA som landet då slöt med en rad stormakter. Men på onsdagen uppgav Iran att man börjat fylla på urangas i centrifuger i anläggningen och vid midnatt avser att återuppta anrikningen av uran där, i strid med kärnenergiavtalet, rapporterar statlig tv.

Inspektörer från FN:s atomenergiorgan (IAEA) är på plats för att bevaka utvecklingen.

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det är första gången som Iran så tydligt bryter mot kärnenergiavtalet och kallar det för ett "djupgående avsteg" från Teherans tidigare inställning.

Aktiv anläggning

Genom att fylla på urangas i centrifugen går anläggningen i Fordow från att vara en tillåten forskningsanläggning till en aktiv kärnenergianläggning. President Hassan Rohani säger också att Iran kommer att öka anrikningsgraden av uran till 4,5 procent, vilket är högre än de 3,67 procent som tillåts enligt avtalet och är anpassat för civil kärnenergi.

"Tack vare USA:s och dess allierades hållning kommer Fodrow att snart vara tillbaka i full kapacitet", skriver Rohani.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att händelseutvecklingen kring kärnenergiavtalet är oerhört alarmerande och uppmanar Iran att uppfylla sina åtaganden. Men han tillägger att Moskva förstår varför Teheran skär ned på sina åtaganden och skyller på USA:s beslut att dra sig ur kärnenergiavtalet.

Två månaders respit

Iran har gett Storbritannien, Frankrike och Tyskland två månader på sig att rädda kärnenergiavtalet, vilket lämnar utrymme för diplomati. Macron säger också att de närmaste veckorna kommer att ägnas åt att sätta press på Iran att återvända till avtalet och tillägger att det måste "följas av vissa lättnader i sanktionerna".

– En återgång till normaltillståndet kan bara ske om USA och Iran kommer överens om att återuppta en agenda byggd på förtroende, säger han.

Sedan USA drog sig ur avtalet förra året har landet stegvis trappat upp sina ekonomiska sanktioner och Iran tagit flera steg bort från avtalet.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig uppgift om Irans urananrikning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons