Annons

Iran har frigett nio indiska sjömän

Iran/Indien • Publicerad 26 juli 2019
Den Panamaflaggade oljetankern MT Riah omringad av fartyg från det iranska revolutionsgardet. Arkivbild.
Den Panamaflaggade oljetankern MT Riah omringad av fartyg från det iranska revolutionsgardet. Arkivbild.Foto: AP/TT

Nio av de tolv indiska besättningsmännen på den Panamaflaggade oljetankern MT Riah har frigetts av Iran, uppger Indiens utrikesdepartement.

MT Riah är ett av flera fartyg som beslagtagits av Iran i Hormuzsundet de senaste veckorna. Oljetankern, som Iran påstår ska ha smugglat bränsle i Persiska viken, stoppades av Iran den 14 juli.

Annons

21 indier kvarhålls dock fortsatt i Iran, tre från MT Riah och 18 från det svenskägda fartyget Stena Impero. Även tre ryssar, en lett och en filippinier från Stena Impero hålls kvar i Iran som har hintat om ett möjligt byte – att släppa Stena Impero fri i utbyte mot den iranska supertankern Grace 1, som stoppades i Gibraltar den 4 juli.

Frisläppandet av de indiska sjömännen kommer sedan indiska diplomater fått tillåtelse att träffa MT Riahs besättning i Iran.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons