Annons
Nyheter

Intersports skuldberg: 800 miljoner

Intersport Sverige ansöker om företagsrekonstruktion.
Sportkedjan brottas med skulder på nästan 800 miljoner kronor.
Ekonomi • Publicerad 14 april 2020
Butikskedjan Intersport ansöker om företagsrekonstruktion. Arkivbild.
Butikskedjan Intersport ansöker om företagsrekonstruktion. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Dåligt vinterväder och den rådande coronapandemin är två saker som har slagit hårt mot Intersport och försäljningen har minskat dramatiskt, enligt vd:n Marcus Wibergh.

I rekonstruktionsansökan som inkommit till Göteborgs tingsrätt uppges att Intersport har skulder på drygt 792 miljoner kronor.

35 procents minskning

Annons

Kedjan skriver i ansökan att coronapandemin avsevärt påverkat försäljningen som minskat med 35 procent.

– På grund av det här kommer vi få utmaningar i framtiden och vi har testat olika alternativt för att vi ska kunna få ett hälsosammare bolag. Vi ser att företagsrekonstruktion är rätt väg att gå, säger han till TT.

Rekonstruktionen omfattar Intersport, I-Sport Retail och Löplabbetgruppen. Intersport Sverige har drygt 100 butiker i landet och 2 000 anställda.

Bland fordringsägarna märks flera elitklubbar som Frölunda, HV71 och Rögle men även idrottsförbund som ishockeyförbundet och Svenska skidförbundet.

– Det är klart att alla ska ta sitt samhällsansvar och hålla sig hemma, men då är det också klart att det drabbar vår försäljning, fortsätter Marcus Wibergh.

Vädjar till regeringen

Nästa steg för bolaget är att fortsätta verksamheten under rekonstruktionen samtidigt som det sätts ihop en ny plan för bolaget att “komma ut på andra sidan”. Samtidigt efterlyser Marcus Wibergh en ökad förståelse från regeringens sida för läget detaljhandeln befinner sig i idag.

– Självklart har jag förståelse för att det är en komplex situation för regeringen, men förståelse för detaljhandels situation måste öka snabbt. Vi hade exempelvis höga hyresnivåer redan före coronakrisen, och dessa måste anpassa efter dagsläget, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons