Annons

"Inte självklart att vi skulle överleva"

Systrarna Ida och Tuva slåss för sina liv 30 meter under ytan i iskallt vatten. Inspelningen av den nya svenska dykthrillern "Breaking surface" var precis lika tuff som den ser ut för skådespelarna.
Film • Publicerad 11 februari 2020
Tillfällig respit i en luftficka för dyksystrarna Ida (Moa Gammel Ginsburg) och Tuva (Madeleine Martin). Men syre blir snart en bristvara i "Breaking surface". Pressbild.
Tillfällig respit i en luftficka för dyksystrarna Ida (Moa Gammel Ginsburg) och Tuva (Madeleine Martin). Men syre blir snart en bristvara i "Breaking surface". Pressbild.Foto: Josef Persson
"Det här är som vår 'The revenant'. Och om Leo (DiCaprio) kunde få en Oscar genom att krypa in i hästlik och plågas i isvatten så tycker jag att i alla fall Madde ska få en Guldbagge, säger Moa Gammel Ginsburg om "Breaking surface". "Vi kan få varsin", lägger Madeleine Martin till.
"Det här är som vår 'The revenant'. Och om Leo (DiCaprio) kunde få en Oscar genom att krypa in i hästlik och plågas i isvatten så tycker jag att i alla fall Madde ska få en Guldbagge, säger Moa Gammel Ginsburg om "Breaking surface". "Vi kan få varsin", lägger Madeleine Martin till.Foto: Claudio Bresciani / TT
"Vi har inte den här filmtraditionen i Sverige. 'Breaking surface' sticker ut men det måste film göra i dag, för att folk ska komma till biograferna", säger Moa Gammel Ginsburg och Madeleine Martin.
"Vi har inte den här filmtraditionen i Sverige. 'Breaking surface' sticker ut men det måste film göra i dag, för att folk ska komma till biograferna", säger Moa Gammel Ginsburg och Madeleine Martin.Foto: Claudio Bresciani / TT
"Det var det tuffaste jag gjort", säger Madeleine Martin och får medhåll av Moa Gammel Ginsburg. De spelar dyksystrarna i "Breaking surface".
"Det var det tuffaste jag gjort", säger Madeleine Martin och får medhåll av Moa Gammel Ginsburg. De spelar dyksystrarna i "Breaking surface".Foto: Claudio Bresciani / TT
Systrarna Ida (Moa Gammel Ginsburg) och Tuva (Madeleine Martin) är vana dykare. Ändå går det mesta fel under deras vinterdyk i Norge. Pressbild.
Systrarna Ida (Moa Gammel Ginsburg) och Tuva (Madeleine Martin) är vana dykare. Ändå går det mesta fel under deras vinterdyk i Norge. Pressbild.Foto: Nordisk film

Både Moa Gammel Ginsburg och Madeleine Martin fick frågan på ett tidigt stadium av regissören Joachim Hedén. Kände de sig bekväma med vatten och tanken på att dyka?

"Jajamen" svarade båda glatt. Det var inte sant.

Annons

– Jag gillar inte vatten och har alltid varit ganska dålig på att simma. Min provfilmning bestod av att jag skulle simma med tuber i en simhall. Jag var livrädd hela tiden, säger Madeleine Martin.

Rymde från dykklassen

Men hon bestämde sig för att hon ville göra filmen efter att ha läst bara tio sidor av manuset. Nu, inför biopremiären på fredag, är hon enormt stolt över sig själv, sin medspelare Moa Gammel Ginsburg och filmen i stort.

– Men jag hade ju aldrig gjort de här grejerna privat. Det är ju roligt att se vilken cirkushäst man blir framför kameran, säger hon och Moa Gammel Ginsburg fyller i:

– Man får ju ett adrenalinpåslag när kameran rullar. Men det var svårt under förberedelserna, jag fick totalpanik under första dyklektionen och storgrät och rymde från klassen. Så jag är tacksam att vi gjorde det, att vi överlevde, för det kändes inte alls självklart. Det är en sån hard-core-film.

Panik på riktigt

Duon spelar två svensk-norska systrar som har en inbördes ganska knepig relation. Men dykning är något som för dem samman. Under ett vinterdyk i Nordnorge går allt fel, trots noggranna förberedelser. Tuva (Madeleine Martin) fastnar på 30 meters djup och Ida (Moa Gammel Ginsburg) måste hitta hjälp samtidigt som syrgasen hotar att ta slut.

Filmen är delvis inspelad i en gigantisk undervattenstank i Belgien. Det fanns stuntmän på plats men i slutändan gjorde båda skådespelarna i princip alla sina stunts själva. I många av scenerna är de iförda helmasker men de fick också testa fridykning. Med i vattnet fanns också professionella dykare, som kunde hjälpa till i nödfall.

– Det första man lär sig i dykträningen är ju att man måste ta det lugnt. Får du panik är det kört, så ibland kanske man höll igen lite i spelet för att inte drabbas av panik på riktigt. Men då insåg man att "jag måste ösa på med paniken", men det var en svår avvägning, säger Moa Gammel Ginsburg.

Madeleine Martin håller med:

– Det var tufft, absolut det tuffaste jag gjort. Det hände ju att våra "safety-divers" reagerade och bröt och vi fick säga: "nej, vi spelade bara".

TT: Trots att det är 2020 känns det fortfarande ovanligt att se två tjejer i huvudrollerna?

– Ja, det är verkligen inte ofta man får jobba mot en annan tjej på det här sättet. Det är ju världens tillitsövning också, att man är direkt beroende av varandra för att få luft. Det borde man införa på teaterhögskolorna, haha, säger Moa Gammel Ginsburg.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons