Annons

Institut backar om värmerekord på Grönland

Grönland • Publicerad 12 augusti 2019
Det har varit varmt på Grönland i sommar – men inte rekordvarmt, enligt Danmarks meteorologiska institut. Arkivbild.
Det har varit varmt på Grönland i sommar – men inte rekordvarmt, enligt Danmarks meteorologiska institut. Arkivbild.Foto: Steffen M. Olsen/AP/TT

Tidigare i augusti rapporterade Danmarks meteorologiska institut (DMI) att värmerekordet på Grönland skulle ha slagits i början av månaden. Men nu backar institutet, rapporterar .

Temperaturen på den grönländska inlandsisen var hög, men det var inte tal om något rekord. De 4,7 grader som noterades var missvisande, uppger DMI.

Annons

– Vi har tittat på flera observationer i området och kommit fram till att temperaturen inte har varit över noll grader i området. Vår misstanke om 4,7 grader stämmer inte, säger meteorologen Herdis Damberg.

Temperaturen ska i stället ha legat på runt minus två grader. Felmätningen uppges bero på att det på grund av snö inte varit korrekta avstånd mellan mätarna och isytan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons