Annons

Norra Europa hukar för stormen Ciara

Översvämningar, kraftiga vindar och ihärdigt regn följer stormen Ciaras framfart över norra Europa.
En kvinna och en åttaårig pojke i Danmark spolades ut i havet av en våg när ovädret slog till.
Väder • Publicerad 9 februari 2020
Översvämmade gator i Appleby-in-Westmorland i grevskapet Cumbria i England. Ovädret Ciara fortsätter österut.
Översvämmade gator i Appleby-in-Westmorland i grevskapet Cumbria i England. Ovädret Ciara fortsätter österut.Foto: Owen Humphreys/AP/TT

Stormen Ciara drog under helgen in över brittiska öarna och under söndagen nådde den Danmark. Den danska polisen varnar att det kan vara livsfarligt att ge sig ut längs vattnet. En 41-årig kvinna och en 8-årig pojke som var ute på en pir vid Vorupør på Jylland spolades ut i havet av en våg. De kunde båda räddas, skriver danska medier.

Flyg och färjor har ställts in i Danmark och i södra Norge. Den danska motsvarigheten till Trafikverket uppmanar bilister till vaksamhet vid broöverfarter. Vindkänsliga fordon avråds bland annat från att köra över broarna över Stora Bält och Öresund.

Annons

Norska vägar har stängts och på exempelvis E134 vid Haukelifjell måste bilister tillämpa kolonnkörning, det vill säga de får inte köra på egen hand. Vattennivåerna längs kusten väntas bli extremt höga enligt det norska meteorologiska institutet, skriver nyhetsbyrån NTB.

I Perth i Skottland skadades tre personer när delar av ett pubtak rasade i stormen. Och i England har kraftigt regn orsakat översvämningar, bland annat i Yorkshire, skriver nyhetsbyrån AFP.

Stormen som rör sig österut härjar även på kontinenten. I Tyskland och Nederländerna har bland annat sportevenemang stoppats på grund av ovädret. I Frankfurt har över 100 flygavgångar ställts in.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons