Annons

Inlåst på virusbåt: Vill ha whisky och banan

Två veckor extra semester – eller plågsamma dagar inspärrad på ett flytande fängelse?
Passagerare vittnar om torrt bröd och trånga utrymmen ombord på lyxkryssaren Diamond Princess, som har satts i karantän sedan flera fall av corona konstaterats.
Virus • Publicerad 6 februari 2020
Omkring hälften av passagerarna på Diamond Princess kommer från Japan. Kryssningsfartyget har satts i karantän sedan flera fall av corona upptäckts ombord.
Omkring hälften av passagerarna på Diamond Princess kommer från Japan. Kryssningsfartyget har satts i karantän sedan flera fall av corona upptäckts ombord.Foto: Hiroko Harima/AP/TT
En passagerare står på sin balkong och blickar ut från det isolerade kryssningsfartyget Diamond Princess.
En passagerare står på sin balkong och blickar ut från det isolerade kryssningsfartyget Diamond Princess.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Sjukvårdspersonal ombord på Diamond Princess. Bilden har tagits av en av passagerarna.
Sjukvårdspersonal ombord på Diamond Princess. Bilden har tagits av en av passagerarna.Foto: @daxa_tw/AP/TT
Sjukvårdspersonal ombord på Diamond Princess. Bilden har tagits av en av passagerarna.
Sjukvårdspersonal ombord på Diamond Princess. Bilden har tagits av en av passagerarna.Foto: @daxa_tw/AP/TT
Människor i skyddsutrustning i närheten av fartyget Diamond Princess i hamnen i Yokohama i Japan.
Människor i skyddsutrustning i närheten av fartyget Diamond Princess i hamnen i Yokohama i Japan.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Iklädd palmprydd semesterskjorta har britten David Abel blivit viral.

På Facebook sänder han nyhetsuppdateringar direkt inifrån kryssningsfartyget Diamond Princess – som ligger för ankar utanför Yokohama i Japan. Över 3 700 människor har påbörjat två veckor av isolering, sedan 20 fall av coronavirus upptäckts ombord.

Annons

De smittade har fått lämna båten.

– Det är en fruktansvärd situation för de flesta passagerarna. Att sitta fast här och vara förpassade till hytterna. Vi får inte lämna rummen, säger Abel i en video.

Skämtar

Så här ett par dagar in på karantänen tycks Abel vara vid gott mod, trots att hans livs resa förvandlats till ett "flytande fängelse". Han har skojat om att det innebär två veckor extra semester och uttryckt en förhoppning om att vara hemma till jul. Han har också passat på att utnyttja sin nyfunna uppmärksamhet genom att skicka ett skämtsamt budskap till personalen.

– Jag vet att rumservice också får dessa meddelanden, kan någon av er bara ge mig en banan om dagen? Det är allt jag begär. Och om kaptenen hör det här: du behöver inte engagera dig i bananen. Men det hade varit riktigt gott att skölja ner den med ett glas whisky.

Kryssningen avgick från Yokohama den 20 januari och skulle ha tagit slut den 4 februari. Men i stället har lyxfartyget förvandlats till en stor isoleringscell. Vissa har tur och sitter fast i hytter med balkong – som David Abel. Andra bor billigare och fönsterlöst.

Det har pågått förhandlingar för att låta människor gå ut på däck för en nypa luft. Och nu tillåts passagerare med insideshytter att gå ut 1,5 timme, men bara under strikt uppsyn och om de håller ett avstånd på en meter från varandra, enligt Abel.

Amerikanen Sawyer Smith delar hytt med sin bror och deras två äldre släktingar. De har inget fönster och bara en enda stol. De fördriver tiden genom att läsa och se på film. Innan rumsarresten besökte Smith gymmet så ofta han kunde och kom tvåa när fartygets "sexigaste ben" skulle utses. Nu räcker golvytan knappt till situps och armhävningar, berättar han för nyhetsbyrån Reuters.

Trist smekmånad

Alan och Wendy Steele gifte sig förra månaden. Nu har deras smekmånad fått ett abrupt slut. Och Wendy Steele kommer att få fira sin 52:a födelsedag inlåst i sin hytt.

Lunchen som bestod av skinka och torrt bröd var långt ifrån de måltider som serverats tidigare under resan, klagar Andy Steele.

– Vi behandlas som fångar och kriminella. Vi får inte veta någonting om när vi kommer att få gå fria, säger han till The Washington Post.

Annons

I Hongkong satt 3 600 personer i karantän på kryssningsfartyget World Dream under natten till torsdagen. Myndigheterna genomförde hälsoundersökningar sedan tre tidigare passagerare testat positivt för corona. Ingen kommer att få kliva av förrän testerna är färdiga.

Taiwan har förbjudit internationella kryssningsfartyg att lägga till.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons