Annons

Minneslopp till Kim Wall: "Magisk stämning"

För andra året i följd springer människor på flera håll i världen minneslopp för journalisten Kim Wall.
Minneslopp • Publicerad 10 augusti 2019
350 människor deltog i minnesloppet till Kim Wall i skånska Gislövs läge.
350 människor deltog i minnesloppet till Kim Wall i skånska Gislövs läge.Foto: Lotta Wahlqvist

Vid klockan nio på lördagen gav sig hundratals löpare ut på strandstigen där Kim Wall själv brukade springa när hon var hemma i barndomshemmet i skånska Gislövs läge.

– Det var så magisk stämning förra året att vi var oroliga att det inte gick att få till igen. Men det blev precis samma värme, gemenskap, glädje och positivitet. Samma goa känsla, som vi säger på skånska. Vi är tacksamma och ödmjuka att så många kom, säger arrangören Lotta Wahlqvist.

Annons

Alla moln skingrades och solen tittade fram lagom till loppet. Efteråt fick alla 350 deltagare var sitt handskrivet diplom av Kims mamma Ingrid, som också höll tal.

Människa och journalist

På dagen för två år sedan gick Kim Wall ombord på en ubåt i Öresund och kom aldrig tillbaka igen. För familjen Wall – mamma Ingrid, pappa Joachim och brodern Tom – betyder minnesloppet på årsdagen väldigt mycket.

– Det här är ett bevis för att vi inte är ensamma i den här sorgen eller beslutsamheten vi har att Kim ska minnas som den människa och journalist som hon var, och inte som ett brottsoffer. Det är det allra viktigaste för oss, säger Ingrid Wall till TT.

Förra året kom över 570 löpare till start på de olika slingorna längs Nybostrand utanför Trelleborg och 150 000 kronor samlades in till Kim Walls minnesfond. Det gjorde att man detta år kunde dela ut tre stipendier till kvinnliga journalister på Kim Walls födelsedag den 23 mars.

– Det skänker också tröst att man kan göra en insats för andra kvinnliga journalister i världen nu när Kim inte längre kan åka ut och göra de här otroligt viktiga jobben, som kanske är viktigare än någonsin, med tanke på hur pressfriheten behandlas i vissa delar av världen. Det är viktigt för oss.

15 lopp i 13 länder

Förra året genomfördes 15 organiserade minneslopp i 13 länder. Hur många lopp som genomförs i dag världen över är oklart, men förutom i Trelleborg kommer det att springas i åtminstone Stockholm, Hudiksvall, Shanghai, Peking, Bryssel och Los Angeles.

– Det här förenar folk världen över. Gärningsmannen ska inte nämnas vid namn. Han ska bara glömmas bort. Det är Kims minne som ska leva vidare, säger Ingrid Wall.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons