Annons

Inget åtal efter SM-guldtumultet i Kalmar

Kalmar FF:s säkerhetsansvarige kommer inte att dömas för tumultet i samband med att AIK säkrade SM-guldet i fotboll 2018.
Åklagaren väljer att inte väcka åtal.
Fotboll • Publicerad 16 januari 2020
Matchen mellan Kalmar och AIK den 11 november 2018 blev stökig med pyroteknik på läktaren, en brinnande polisbuss och planstormning. Arkivbild.
Matchen mellan Kalmar och AIK den 11 november 2018 blev stökig med pyroteknik på läktaren, en brinnande polisbuss och planstormning. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

En brinnande polisbuss, pyroteknik på läktaren och planstormning. AIK säkrade SM-titeln i fotboll den 11 november 2018, men guldmatchen i Kalmar präglades av så mycket stök att Kalmar FF:s säkerhetsansvarige senare polisanmäldes för brott mot ordningslagen.

Men nu har utredningen lagts ner, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Orsaken är att villkoren som polisen utfärdat för matchen bedöms som alltför otydliga, till exempel när det gäller tider för insläpp och hur många ordningsvakter som skulle finnas vid varje utgång.

Åklagaren hänvisar till en tidigare dom i kammarrätten som slog fast att villkor som meddelas enligt ordningslagen måste vara så tydliga att den som har ansvar för att följa dem måste inse när de överträds.

"I och med kammarrättens dom framstår många av de villkor som polismyndigheten meddelat till matchen som så otydliga att de inte kan gälla som villkor. Bland annat gäller det tider för insläpp och antal ordningsvakter vid de olika ingångarna till arenan", säger kammaråklagare Magnus Ling i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons