Annons

Ingen vårdanmälan mot kritiserat implantat

Det kritiserade implantatet har stoppats – och bara i Sverige har totalt 60 rapporter om allvarliga händelser förorsakade av Essure har kommit in till Läkemedelsverket. Men trots anmälningsplikt har inte en enda anmälan gjorts av sjukvården, rapporterar
Vård • Publicerad 11 april 2019
I mitten av 2017 upphörde tillverkaren med försäljningen av Essure på den svenska marknaden. Arkivbild.
I mitten av 2017 upphörde tillverkaren med försäljningen av Essure på den svenska marknaden. Arkivbild.Foto: 

I stället är det privatpersoner och tillverkaren själv som anmält biverkningar och komplikationer. P4 har tidigare rapporterat att närmare tusen kvinnor har steriliserats med implantatet bara i Skåne, men det är oklart hur många som fått biverkningar. Ett tiotal kvinnor i länet har dock tvingats operera bort sina implantat – något som Region Skåne inte heller anmält.

har tidigare rapporterat om problemen med implantatet, en slags steriliseringsspiral som inte längre används i svensk sjukvård. I mitten av 2017 upphörde tillverkaren Bayer Pharma AG med försäljningen av Essure på den svenska marknaden, uppger

Annons

Läkemedelsverket uppmanar vården att rapportera in händelser.

– Vi är beroende av att få rapporteringen och vi ser ett mörkertal i dag så vi kan bara uppmana vården att rapportera och rapportera varje enskild händelse, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket, till radion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons