Annons

Ingen ljusning syns i franska storstrejken

Frankrike • Publicerad 7 december 2019
Tågperronger på stationen Gare de L'Est i Paris står tomma då strejken stoppat stor del av trafiken.
Tågperronger på stationen Gare de L'Est i Paris står tomma då strejken stoppat stor del av trafiken.Foto: Francois Mori/AP/TT

Storstrejken i Frankrike fortsätter att lamslå stora delar av de allmänna transportmedlen. Strejken vänder sig mot president Emmanuel Macron och regeringens reformförslag av pensionssystemet.

Facken varnar för en andra våg av protester på tisdag, en uppföljning på de massdemonstrationer som samlade upp emot en miljon runt om i Frankrike i torsdags.

Annons

Strejken och protesterna börjar jämföras med strejkvintern 1995, då tre veckor av manifestationer fick regeringen att backa från förslag om sociala reformer.

Dagens föreslagna pensionsreform ska omvandla över 40 olika, komplicerade pensionstabeller till en mer enhetlig mall.

Fackförbunden anser att reformen skulle missgynna flera grupper, bland annat offentliganställda, som tidigare haft förmånliga pensionsvillkor.

Premiärminister Édouard Philippe har tagit täten i försöken att försvara förslagen, han har tidigare sagt att regeringen inte kommer att backa från reformen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons