Annons

Arbetsgivarna bjuder 1,4 procent – "skambud"

Arbetsgivarna inom industrin lägger ett kärvt bud till sina fackliga motparter i förhandlingarna om nya löner – 1,4 procent. Facken har begärt tre procent.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2020
IF Metalls ordförande Marie Nilsson sågar budet. Arkivbild.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson sågar budet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Marie Nilsson (IF Metall), Ulrika Lindstrand (Sveriges Ingenjörer) och Martin Linder (Unionen) presenterade strax före jul det gemensamma lönekravet inför 2020 års avtalsrörelse. Arkivbild.
Marie Nilsson (IF Metall), Ulrika Lindstrand (Sveriges Ingenjörer) och Martin Linder (Unionen) presenterade strax före jul det gemensamma lönekravet inför 2020 års avtalsrörelse. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det här kan skapa dynamik i förhandlingarna, säger Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare, på en presskonferens där det nya budet presenterades.

Tengblad, som företräder bland annat träindustrin, säger att det är vad företagen mäktar med i tider med konjunkturavmattning och ökade varsel.

Annons

– Vi måste ligga på en rimlig nivå jämfört med omvärlden, säger Tengblad på pressträffen tillsammans med kollegor från Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och Ikem.

För lågt

– På tok för lågt, det här räcker inte för att våra medlemmar ska få reallöneökningar, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hon, precis som sin kollega Martin Linder på tjänstemannafacket Unionen, pekar på att en klar majoritet av industribolagen har höjt aktieutdelningarna till ägarna.

– Det verkar finnas gott om pengar, jag tycker att våra medlemmar ska få del av dem, säger Marie Nilsson.

De senaste åren har också industriarbetarna bidragit till att stärka industrins konkurrenskraft med relativt låga löneökningar, enligt Nilsson.

Arbetsgivarna gör klart att de är öppna för ett avtal på tre år, men kostnadsökningarna måste rymmas inom en årlig ram på högst 1,4 procent. Det inkluderar även eventuella ökade avsättningar till pension, något som LO och Svenskt näringsliv för närvarande förhandlar om.

– 1,4 procent är en i allra högsta grad rimlig nivå, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna, och hänvisar till sjunkande BNP och att utvecklingen av produktiviteten inte är som tidigare.

Hälften

När facken inom industrin lade sina bud i december var det på 3 procent. Motbudet är alltså mindre än hälften av det.

– Vi var förvånade över att de växlade upp, i tidigare avtalsförhandlingar har de legat på 2,8 procent. Vi tycker inte att det finns några ekonomiska fundamenta för det, säger Hidesten.

– Vi hävdar alltjämt att vi vill ha en nedväxling av det befintliga avtalet som ligger på 2,17 procent, säger Hidesten.

Lena-Liisa Tengblad framhåller att den svaga ekonomiska utvecklingen under det sista kvartalet förra året har givit henne och arbetsgivarsidan stärkta argument.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons