Annons

Indiska sikher gör pilgrimsfärd till Pakistan

Pakistan/Indien • Publicerad 9 november 2019
Indiska sikher besöker helgedomen för deras andlige ledare Guru Nanak Dev i Kartarpur, Pakistan. Arkivbild
Indiska sikher besöker helgedomen för deras andlige ledare Guru Nanak Dev i Kartarpur, Pakistan. ArkivbildFoto: K.M. Chaudary

Hundratals indiska sikher förbereder sig för att göra en historisk pilgrimsfärd till Pakistan på lördagen. Målet är Guru Nanaks grav, sikhismens främsta helgedom, i Kartarpur, en liten stad några kilometer från den indiska gränsen.

Färden har gjorts möjlig genom ett unikt avtal mellan de båda länderna om en visumfri korridor för de sikhiska pilgrimerna. Syftet med den så kallade Kartarpurkorridoren är att underlätta de byråkratiska och logistiska vedermödorna för de tusentals indiska sikher som varje år vallfärdar till helgedomen.

Kartarpur hamnade i Pakistan i samband med att Indien delades när landet blev självständigt 1947. Samtidigt bor de flesta sikher på andra sidan gränsen. Sedan dess har fientligheterna mellan de båda ärkerivalerna, som utkämpat tre krig, varit ett ständigt hinder för de indiska sikher som velat besöka platsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons