Annons

Indier flyr Kashmir efter terrorvarning

Indiska myndigheter uppmanar turister och pilgrimer att omedelbart lämna Kashmir efter att de hittat vad de säger är bevis för planerade terrorattacker. Tusentals indier har flytt regionen och invånare bunkrar mat och bränsle i rädsla för att situationen ska förvärras.
Indien • Publicerad 3 augusti 2019
Indiska myndigheter ber turister och pilgrimer att lämna Kashmir efter terrorhot. Indiska turister packar i hop sitt baggage då de förbereder sig att lämna Kashmir.
Indiska myndigheter ber turister och pilgrimer att lämna Kashmir efter terrorhot. Indiska turister packar i hop sitt baggage då de förbereder sig att lämna Kashmir.Foto: Dar Yasin

I samband med en pilgrimsvandring till templet Amarnath Yatra, där årligen hundratusentals hinduer från hela Indien medverkar, varnar den indiska militären för planerade attentat.

Ett gevär och en mina med pakistansk märkning ska, enligt indisk militär, ha hittats intill rutten där pilgrimsfärden går och pilgrimer och turister uppmanas att omedelbart lämna Kashmir.

Annons

– Det här bevisar att Pakistan planerar att attackera Yatra, säger generalmajor Kanwal Jeet Singh Dhillon.

En företrädare för myndigheterna i Kashmir säger att säkerhetsvarningen orsakat panik och att tusentals turister, pilgrimer och arbetare lämnat området. Han uppskattar att runt 200 000 arbetare och de flesta av de 20 000 hinduer och indiska turister som rest dit lämnat regionen.

Ökade spänningar

Kashmir har sedan självständigheten från Storbritannien 1947 delats mellan Pakistan och Indien och båda länderna gör fullt anspråk på territoriet.

Indien har sedan tidigare omkring en halv miljon soldater i regionen efter en 30 år lång konflikt med Pakistan. En självmordsattack som dödade 40 personer från Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor i den indiskkontrollerade delen av Kashmir i februari ledde till ytterligare ökade spänningar.

Nu pågår nästan dagliga strider vid Kashmirs gränsområde. Stämningen trappades upp ytterligare i veckan sedan Indien skickat dit ytterligare 10 000 soldater, enligt uppgifter i medier kan antalet röra sig om det dubbla. Och i veckan dödades två indiska soldater och två separatistrebeller under en skottlossning vid gränsen mellan Indien och Pakistan.

Bunkrar mat

Den ökade militära närvaron, säkerhetsvarningen och en uppmaning till befolkningen att bunkra mat och bränsle skakar om den muslimdominerade regionen. Långa bilköer ringlade under fredagen till bensinstationer samtidigt som invånarna köade för att köpa mat och för att ta ut pengar.

Invånare och lokala politiker i Kashmir räds dessutom att den indiska regeringen försöker ta bort en del av grundlagen som hindrar personer med hemvist utanför regionen att köpa fastigheter och få statliga jobb i Kashmir. För en månad sedan sade en ledare i det hindunationalistiska BJP att partiet hade en plan för att bygga säkra områden i Kashmir för att flytta tillbaka hinduer till Indiens enda muslimdominerande region, .

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons