Annons

Ikea köper in sig i mjukvaruföretag i USA

Ekonomi • Publicerad 4 december 2019
En bild från ett Ikeavaruhus på Staten Island på USA:s ostkust. Arkivbild.
En bild från ett Ikeavaruhus på Staten Island på USA:s ostkust. Arkivbild.Foto: Diane Bondareff/AP/TT

Möbeljätten Ikea har köpt en minoritetspost i det amerikanska startup-bolaget Optoro vars mjukvara hjälper detaljhandeln att hantera beställningar som kunderna skickat i retur mer rationellt. Enligt Ikeas ägarbolag Ingkagruppen ska mjukvaran användas vid Ikeas kundtjänst, distributionscentraler och varuhus i USA men det finns också planer på att införa den på andra marknader, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Med ökad näthandel har retursändningarna blivit en växande huvudvärk för handlarna eftersom de är dyra, utgör logistiska utmaningar och har negativ påverkan på miljön.

Annons

USA är Ikeas näst största marknad efter Tyskland med 13 procent av Ingkagruppens totala försäljning i fjol. Med den nya metodiken kommer hanteringen bli mer effektiv samtidigt som miljöpåverkan och mängden sopor försändelserna ger upphov till kan minskas, skriver Ingkagruppen i ett uttalande.

Gruppen vill inte berätta hur mycket köpet i Optoro kostat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons