Annons

Hundratusentals flyr dödliga vattenmassorna

Över 60 personer har omkommit sedan kraftiga regn och översvämningar drabbat flera länder i östra Afrika.
Hundratusentals har också tvingats på flykt och FN varnar för möjlig hungersnöd och epidemier.
Östafrika • Publicerad 7 november 2019
Översvämmade områden mellan Bor och Pibor i Sydsudan.
Översvämmade områden mellan Bor och Pibor i Sydsudan.Foto: Läkare utan gränser/AP/TT

I Sydsudan utlystes undantagstillstånd i förra veckan när 420 000 människor påverkats av vattenmassorna. Olika internationella hjälporganisationer arbetar i och omkring staden Pibor cirka 34 mil öster om huvudstaden Juba för att motverka utbrott av sjukdomar sedan bostäder förstörts och boskap dukat under.

– Vi lever nu med döda djur, avfall och sopor, allt under vattnet, säger 42-åriga ortsbon Veronica Komor, enligt Reuters.

Annons

Bolo Choa, en rörelsehindrad 36-årig kvinna, vädjar om hjälp.

– Det här är så svårt för en handikappad person som jag, alla försöker rädda sig själva först. Vattnet blir djupare för varje dag, jag kan inte krypa genom det, säger hon.

Förstörda bondgårdar

Vittnen berättar att bostäder, skolor, marknadsplatser, vägar, flygplatser och bondgårdar har blivit vattnets rov.

I grannlandet Etiopien har över 200 000 människor flytt. I Kenya är det minst 17 000 och 48 dödsoffer har krävts.

Liknande scener utspelas i Somalia. Där har floder som stigit över sina bräddar förstört mängder av bondgårdar och fått många byar och samhällen att täckas av vatten.

Omkring 370 000 människor i Somalia har flytt och enligt FN har minst 17 dödats.

FN:s barnfond Unicef larmar om att cirka 200 000 barn i landet påverkas av översvämningarna. Många tusen familjer bor i primitiva läger på högre belägen mark eller under bar himmel.

Varnar för hungersnöd

De är i akut behov av boenden, livsmedel, rent vatten samt sanitets- och hygienartiklar. Dessutom har skolor förstörts av vattenmassorna och barnens undervisning är svår att organisera när de är på flykt, påpekar Unicef.

"Om vi inte agerar beslutsamt kommer effekterna av dessa översvämningar påverka Somalia långt efter att vattennivåerna har sjunkit", säger Werner Schultink, Unicefs representant för Somalia, enligt ett uttalande.

FN varnar också för att förstörda bondgårdar och skördar kan påverka livsmedelstillgången i landet, där läget redan är instabilt. Osäker mat- och vattentillgång samt brister i sjukvård och sanitet kommer att leda till hungersnöd bland somaliska barn och skapa snabb spridning av dödliga vattenburna sjukdomar, enligt Unicef.

FN har tät kontakt med myndigheterna och hjälporganisationer för att analysera och möta upp de mest akuta behoven för barnen och deras familjer, står det i uttalandet.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons