Annons

Två miljoner evakueras från cyklon

Bangladesh • Publicerad 9 november 2019
En cyklon drar in över Bengaliska viken på lördagskvällen. Här fotgängare i Calcutta som trotsar ovädret.
En cyklon drar in över Bengaliska viken på lördagskvällen. Här fotgängare i Calcutta som trotsar ovädret.Foto: Bikas Das/AP/TT

Cyklonen Bulbul har slagit till mot södra Bangladesh och Indien. Två dödsfall har rapporterats.

Ovädret drog in över Bengaliska viken på lördagskvällen med vindstyrkor på upp till 34 meter per sekund, men har försvagats.

Annons

Drygt två miljoner människor har evakuerats och befinner sig vid omkring 5 500 cyklonskydd, säger Shah Kamal vid Bangladeshs departement för katastrofberedskap.

Militär har skickats till byarna i området för att hjälpa till med evakueringen och omkring 55 000 frivilliga knackar dörr för att varna boende. Bangladeshs två största hamnar håller stängt och all flygtrafik på flygplatsen i staden Chittagong har ställts in.

Bangladeshs låglänta kust, med 30 miljoner invånare, drabbas regelbundet av cykloner och hundratusentals människor har omkommit de senaste årtiondena. Men med hjälp av snabbevakuering och byggandet av tusentals cyklonskydd har myndigheterna lyckats få ner dödstalen.

Även Indien har vidtagit åtgärder och nära 60 000 människor i Västbengalen har evakuerats. Samtliga flyg till och från Calcutta har ställts in i tolv timmar och militära flygplan och fartyg står i beredskap, uppger myndigheterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons