Annons

Hundra bästa böckerna utsedda

Kultur • Publicerad 6 november 2019
Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit en av de böcker som har format vår värld, enligt BBc Arts. Arkivbild.
Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit en av de böcker som har format vår värld, enligt BBc Arts. Arkivbild.Foto: JB REED

"Den mörka materian" av Philip Pullman och "Vita tänder" av Zadie Smith, det är några av den engelskspråkiga litteraturens mest inspirerande böcker, enligt BBC Arts. De har låtit en jury av både kritiker och författare välja böckerna " som formade vår värld ". Där finns också klassiker som Jane Austens "Stolthet och fördom", George Eliots "Middlemarch" och Mary Shelleys "Frankenstein".

Jonty Claypole, chef på BBC Arts, vill att listan ska vara "provokativ, väcka debatt och inspirera till nyfikenhet" och menar att den är bredare än de flesta liknande listor.

Annons

George RR Martin har också en bok med, den första delen i "Sagan om is och eld". Andra böcker som valts ut är Yaa Gyasis "Vända hem", Chimamanda Ngozi Adichies "En halv gul sol", "Sagan om ringen"-trilogin av Tolkien, "Övärlden" av Ursula K Le Guin samt "Återstoden av dagen" av Kazuo Ishiguro. Bland böckerna för barn och ungdom syns exempelvis Harry Potter-serien av JK Rowling och "Häxorna" av Roald Dahl.

Verken är indelade i kategorier som "identitet", "äventyr" och "kärlek, sex och romantik".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons