Annons

Hovrättsförhandling för dubbelmord i Vivalla

Två män dödades under en uppgörelse mellan två gäng i Örebrostadsdelen Vivalla förra sommaren och i våras dömdes två män för ett av morden.
Tingsrätten friade dock en ung man, som misstänktes för det andra mordet.
Domarna har överklagats och i dag inleds hovrättsförhandlingen.
Brott • Publicerad 6 augusti 2019
Händelsen inträffade i stadsdelen Vivalla i Örebro.
Händelsen inträffade i stadsdelen Vivalla i Örebro.Foto: Johan Hallnäs/TT

Enligt åklagaren ska konflikten som låg bakom morden ha pågått under flera års tid.

Förra sommaren åkte två av de inblandade männen på moped till Vivalla för att konfrontera en annan man. Men det tilltänkta offret sköt med ett automatvapen mot de mopedburna männen.

Annons

En av dem skottskadades i bröstet, den andre i benet, men båda männen överlevde. Den man som hade skjutits i benet följde efter skytten och sköt honom till döds.

Fyra dömdes

Mannen som hade skjutits i bröstet försökte fly, men blev överfallen av flera män som misshandlade honom till döds. Enligt åtalet blev han bland annat huggen i ansiktet av ett saxliknande föremål och slagen med en motorcykelhjälm.

Två av männen som deltog i misshandeln dömdes av tingsrätten för mord, den ena till 15 år och 10 månaders fängelse, den andre till 13 år och 10 månader.

Två andra män dömdes för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död för sin inblandning i dödsmisshandeln.

En av männen som dömdes för misshandeln ska tidigare ha varit i Syrien och stridit för terrorgruppen IS, enligt Expressen och Doku.

Tas om

Den man som hade åtalats för att ha skjutit en annan man till döds friades av tingsrätten, då det enligt domen inte gick att bevisa att det var han som låg bakom dödsskjutningen.

Tingsrättsdomen överklagades av både försvaret och åklagare, och nu tas delarna som gäller dödsmisshandeln och dödsskjutningen upp i hovrätten.

Göta hovrätt har tidigare tagit beslut om att andra delar av rättegången ska tas om i tingsrätten. Det gäller två punkter mot en av männen, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Fyra dagar är avsatta för hovrättsförhandlingen.

Johan Hallnäs/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons