Annons

Hoppfullt för Tanzanias elefanter

Antalet elefanter och noshörningar ökar i Tanzania. Enligt regeringen är glädjesiffrorna en konsekvens av dess ansträngningar att upplösa kriminella nätverk involverade i storskalig tjuvjakt.
Tanzania • Publicerad 13 juli 2019
Efter att ha decimerats kraftigt av tjuvjakt växer nu Tanzanias elefantstam igen. Arkivbild.
Efter att ha decimerats kraftigt av tjuvjakt växer nu Tanzanias elefantstam igen. Arkivbild.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

"Som ett resultat av insatser från den specialstyrka som startades 2016 för att bekämpa tjuvjakt så har elefantbeståndet ökat från 43 300 år 2014 till över 60 000 i dag", skriver presidentens kansli i ett uttalande.

Den tanzaniska elefantstammen uppgick till 110 000 djur år 2009 men fem år senare fanns bara en dryg tredjedel kvar. Djuren dödades för sina värdefulla betars skull, varefter elfenbenet illegalt exporterades till främst Kina och Vietnam.

Annons

Under senare år har dock flera uppmärksammade gripanden och beslag genomförts. I februari dömdes en framstående kinesisk affärskvinna – känd som Elfenbensdrottningen – till 15 års fängelse för att ha organiserat storskalig smuggling.

Sedan 2016 har också antalet spetsnoshörningar, en akut hotad art, enligt presidentens kansli ökat från 15 till 167 stycken. De siffrorna överensstämmer dock inte med uppgifter från den internationella artskyddskonventionen Cites, som 2015 räknade till 133 spetsnoshörningar i Tanzania.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons