Annons

Hon blir årets Jenny Lind-stipendiat

Kultur • Publicerad 15 januari 2020
Tessan-Maria Lehmussari.
Tessan-Maria Lehmussari.Foto: Folkets Hus och Parker

Sopranen Tessan-Maria Lehmussari har utsetts till årets Jenny Lind-stipendiat. Hon har arbetat med Drottningholmsteaterns barockorkester, Unga på Operan och Norrköpings Symfoniorkester, och äger enligt juryn en sällsynt förmåga att fånga sin publik. Motiveringen lyder bland annat: "Med sin vackert klingande sopran och sin utomordentliga teknik förmedlar hon både musikalitet och glädje".

"Jag känner mig oerhört hedrad och rörd över att ha blivit vald till årets Jenny Lind-stipendiat. Sång har varit min passion sedan barnsben och att nu få en möjlighet att dela med mig av den till andra, tack vare denna utmärkelse, gör mig extremt tacksam", säger Tessan-Maria Lehmussari i ett pressmeddelande.

Annons

Stipendiet består av 40 000 kronor men också av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2020. Från och med i år, när Jenny Linds 200-årsjubileum firas, gör Folkets Hus och Parkers turnéverksamhet och Kungliga Musikaliska akademiens stipendium också gemensam sak och lyfter fram årets stipendiat lite extra.

Med utmärkelsen vill man stötta unga sångare, enligt Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. Organisationen har utsett Jenny Lind-stipendiaten sedan 1965.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons