Annons

Högt tempo väntas – det passar Tollbring

Högt tempo med snabba kontringar kan väntas när Sverige möter Slovenien i EM-gruppens andra omgång i kväll.
Handboll • Publicerad 12 januari 2020
Jerry Tollbring är på gott humör efter sina sex mål i EM-premiären. Nu gäller det att slå Slovenien, i en match som väntas bli tempofylld. Det kan passa Tollbring och de andra svenskarna.
Jerry Tollbring är på gott humör efter sina sex mål i EM-premiären. Nu gäller det att slå Slovenien, i en match som väntas bli tempofylld. Det kan passa Tollbring och de andra svenskarna.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blaz Janc i blåklädda Slovenien tar sig fram i en kontring mot Polen i lagens första EM-match. Det kan bli mycket springande även när Slovenien ställs mot Sverige idag.
Blaz Janc i blåklädda Slovenien tar sig fram i en kontring mot Polen i lagens första EM-match. Det kan bli mycket springande även när Slovenien ställs mot Sverige idag.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Slovenien blir en betydligt hårdare nöt att knäcka än vad Schweiz var i första matchen (34–21). Det är alla i det svenska EM-lägret överens om.

– De har väldigt bra spelare på varje position. Många spelar i toppklubbar, säger Jerry Tollbring och tar spelmotorn Dean Bombac i ungerska Pick Szeged som exempel.

Annons

– De springer väldigt mycket på kontringar. Då får vi väl springa vi också. Och vara beredda på att springa tillbaka, fortsätter Tollbring.

När Sverige brutit motståndarnas anfall och går till snabb kontringsattack är det oftast någon kantspelare som rusar iväg först, som Daniel Pettersson till höger eller Jerry Tollbring på vänsterkanten. Pettersson gjorde tre kontringsmål mot Schweiz.

Petad av profiler

Tollbring var å andra sidan vass från sin kant, och gjorde sex mål totalt. Det gav anledning att glädjas lite extra. Upplänningen från Rimbo har svårt att få speltid i sitt tyska klubblag Rhein-Neckar Löwen, och kan behöva stärka självförtroendet.

– Man får ta de chanser man får. Man tror ju mer på sig själv när man får spela mycket, konstaterar Jerry Tollbring.

Rhein-Neckar tränas av Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson, men hemma i Tyskland står en annan EM-profil i vägen för Tollbring. Tysklands världsstjärna Uwe Gensheimer är nämligen förstaval som vänstersexa.

Men coachen vet vad Tollbring går för.

– Han är en jätteduktig handbollsspelare, säger Kristján Andrésson.

– Jag känner mig trygg med Jerry, både som straffskytt och när han får möjlighet att avsluta.

Springer rätt

Förbundskaptenen berömmer särskilt Tollbrings sätt att springa i kontringar.

– Han är bollskicklig, spelintelligent, snabb och bra på att skapa sig möjligheter, säger Andrésson.

Annons

Dessutom trivs Tollbring utmärkt med att spela EM i Sverige.

– En jäkla upplevelse, säger han om premiären i Scandinavium.

– Det gäller också att man visar lite för hemmapubliken när man gör mål. Då blir de lite galna, säger Jerry Tollbring med ett leende.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons