Annons

Högerextrema får demonstrera nära synagoga

Politik • Publicerad 2 november 2019
På bilden syns Stora synagogan i Stockholm, som ligger i närheten av Raoul Wallenbergs torg där demonstrationen ska hållas. Arkivbild.
På bilden syns Stora synagogan i Stockholm, som ligger i närheten av Raoul Wallenbergs torg där demonstrationen ska hållas. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

En högerextrem grupp med band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera vid Raoul Wallenbergs torg i närheten av Stora synagogan i Stockholm, skriver Expressen.

Demonstrationen är planerad till söndag eftermiddag.

Annons

– Det finns en tillståndsgiven demonstration och det står att medborgare ska presentera sin syn på migrationspolitiken. Cirka hundra deltagare, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till tidningen.

Jonathan Leman på den antirasistiska stiftelsen Expo uppger att gruppen tidigare har låtit NMR-ledare tala på sina manifestationer.

– Det är definitivt väldigt extrema idéer, säger Leman till Expressen.

Judiska församlingens ordförande Aron Verständig tycker att det är dåligt att demonstrationen hålls så nära judiska institutioner.

– Och så tycker vi att det är olämpligt att ha det på den här platsen, vilket verkligen vanhedrar Wallenbergs namn. Det är en person som gav sitt liv för att slåss mot rasismen och fascismen, säger Verständig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons