Annons

Höga höjden kan påverka Öbergs VM-planer

I hemma-VM förra året körde den svenska skidskyttestjärnan Hanna Öberg alla distanser.
Frågan är om det blir samma sak i Anterselva – som till skillnad mot Östersund går på hög höjd.
Skidskytte • Publicerad 6 februari 2020
Kommer Hanna Öberg att köra alla distanser på årets VM, eller vilas hon i någon tävling? Det återstår att se. Arkivbild.
Kommer Hanna Öberg att köra alla distanser på årets VM, eller vilas hon i någon tävling? Det återstår att se. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hanna Öbergs hemma-VM blev en stor succé. Guld i distansloppet, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafetten tillsammans med Sebastian Samuelsson. Dessutom en fjärdeplats i både i sprinten och masstarten och en femteplats i jaktstarten och mixedstafetten.

Totalt körde hon samtliga sju möjliga distanser under elva dagar.

Annons

Blir upplägget detsamma under VM i Anterselva som inleds på torsdag i nästa vecka?

– Självklart har jag en grundtanke nu, men det är hemligt. Jag har inte sagt den till de aktiva och inte till media. Men VM är jättelångt, det kan hända mycket efter tre-fyra dagar och efter en vecka, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

– Jag vill också kolla hur det går från dag till dag. Vi har ett starkt lag så det gör det också lite lättare att byta plan.

"Tufft"

Hanna Öberg skrattar lite när hon får frågan om hon kommer att köra alla.

– Det har vi inte pratat om så mycket faktiskt, säger hon.

– Det är ett väldigt tufft program och det är klart att det var tufft att köra alla tävlingar då (förra året) men ja… det har vi som sagt inte hunnit prata om än.

TT: Skulle du vilja köra allt?

– Ja men det beror på lite grann. Hur formen är och så. Det man ska ha med sig är att det här mästerskapet går på hög höjd, det gjorde det inte förra året och det som kan påverka är att återhämtningen kan bli lite sämre. Det kan slita lite mer att köra det här mästerskapet än vad det gjorde förra året på lågland.

"Inte lättare"

Südtirol Arena, där VM avgörs, ligger på 1 600 meters höjd, och landslaget har inför mästerskapet laddat på omkring 1 300 meter för att acklimatisera sig.

– Återhämtning är en viktig grej och det kommer inte att bli lättare att återhämta sig. Därför laddar vi på hög höjd, men sedan finns det också vissa åkare som klarar av hög höjd bättre och andra som det inte passar så bra. Det viktiga är att kolla under mästerskapet hur åkarna känner sig, säger Johannes Lukas.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons