Annons

Höga arsenikhalter hos barn nära fransk gruva

Oroande höga halter av arsenik har hittats hos 38 barn som bor nära en nedlagd arsenikgruva.
Nu förbjuds bad, fiske och att äta frukt och grönsaker från området i sydfranska Occitanien.
Frankrike • Publicerad 13 augusti 2019
Höga halter av arsenik har hittats hos barn nära en nedlagd gruva i södra Frankrike.
Höga halter av arsenik har hittats hos barn nära en nedlagd gruva i södra Frankrike.Foto: /TT

Salsignesgruvan var under sin storhetstid världens största brott för utvinning av det starkt giftiga grundämnet. Nu stiger oron för att avfall från gruvan kan ha läckt ut i jord och grundvatten.

Beslutet att ta prover på drygt 100 barn togs av den regionala hälsomyndigheten i fjol efter att gruvan svämmats över under kraftiga skyfall. De 38 som bedöms ha oroande höga arseniknivåer kommer att testas ännu en gång, i syfte att fastställa om nivåerna beror på kronisk exponering eller akut, som i så fall kan bero på att barnen har ätit kontaminerad mat.

Annons

Myndigheter har nu inlett tester av jorden och luften i området, samt förbjudit bad och fiske i floden Orbiel. Ett förbud mot att äta frukt och grönsaker i tolv närbelägna kommuner i upp till fyra månader har också införts.

Gruvan stängdes 2004. Därefter har miljontals ton giftigt avfall förvarats på flera platser i området.

Arsenik är klassat som cancerframkallande och långvarig exponering kan ge upphov till tumörer i flera olika organ. Arsenikförgiftning kan också orsaka andningsproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, nerv- och njurskador och fosterskador.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons