Annons

Hetare bostadsmarknad inleder året

Bostadsmarknaden öppnar 2020 med stigande priser. Bostadsrätter har i allmänhet blivit dyrare och i synnerhet i centrala Stockholm och Malmöregionen.
Bostadspriser • Publicerad 7 februari 2020
Ökad rusning till visningarna. Arkivbild.
Ökad rusning till visningarna. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Efter en höst med relativt stillastående priser har det nya året öppnat starkt. Det har flera mäklarfirmor vittnat om och nu kommer prisstatistiken.

För riket som helhet är prisuppgången på bostadsrätter en procent jämfört med december. I centrala Stockholm och i Stormalmö lyfte priserna med två procent, enligt den återkommande månadsstatistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Fler affärer

Annons

Och det på en marknad med betydligt fler gjorda affärer. Under januari gjordes tio procent fler bostadsaffärer, jämfört med januari i fjol, i huvudsak försäljningar och köp av bostadsrätter.

Villamarknaden var lugnare, som den brukar vara. I Sverige som helhet låg priserna stilla den senaste månaden. I Storstockholm och i Malmöregionen steg priserna med en procent.

Sett över ett års sikt har både bostadsrätter och villor blivit sex procent dyrare generellt över hela landet. Bland storstadsregionerna har priserna stigit mest på bostadsrätter i Malmöområdet, plus åtta procent, minst i centrala Göteborg. Villorna har fördyrats mest i Malmö, minst i Göteborgsregionen.

Snabbare avslut

Över tio procent har bostadsrättspriserna stigit i Norrbotten, Västerbotten, Dalarna, Örebro län och Blekinge det senaste året, enligt Länsförsäkringar.

"Bostadsaffärerna går också snabbare – fler försäljningar sker redan innan ordinarie visning eftersom säljare och köpare har samma prisförväntningar och utbudet av bostäder är lågt i många kommuner", skriver Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg i en skriftlig kommentar.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons