Annons

Forne presidenten Lula har lämnat fängelset

Brasiliens forne president Luiz Inácio Lula da Silva har släppts fri efter ett beslut från landets högsta domstol.
Vänsterpolitikern möttes av tusentals anhängare.
Brasilien • Publicerad 8 november 2019
Anhängare till Luiz Inácio Lula da Silva vid en manifestation tidigare i år.
Anhängare till Luiz Inácio Lula da Silva vid en manifestation tidigare i år.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Ex-presidenten, allmänt känd som Lula, dömdes till åtta år och tio månader respektive tretton års fängelse i två olika fall som gäller korruption. Själv nekar den i breda befolkningslager populäre presidenten till alla anklagelser och hävdar att de syftat till att hindra honom från att ställa upp i fjolårets presidentval där han var favorittippad.

I svart t-tröja och kavaj kom vänsterikonen ut från den federala polisens högkvarter i staden Curitiba i södra landsändan. Han pumpade med näven i luften när hundratals anhängare och journalister snabbt omringade honom.

Annons

Lula tackade alla som stöttat honom – sympatisörer, kollegor, advokater – och hans röst drunknade stundtals i jubel och fyrverkerier.

– Jag trodde inte att jag i dag skulle kunna stå här och tala till män och kvinnor som under 580 dagar ropade god morgon, god dag eller god kväll, även om det regnade eller var 40 grader, sade Lula och pussade flickvännen Rosangela da Silva.

Var favorittippad

Beslutet om hans frisläppande togs av en domare, timmar efter det att Brasiliens högsta domstol banat väg för frisläppandet av tusentals dömda.

HD:s domare röstade med siffrorna sex mot fem för att skrota ett tre år gammalt beslut om att dömda personer som förlorat sitt första överklagande tvingas sitta frihetsberövade. Enligt domstolens nya beslut ska de i stället vara fria till dess att de uttömt sina möjligheter att överklaga.

Det innebär att flera tusen fängslade personer, inklusive en rad politiker och företagsledare som fällts i en stor korruptionsutredning, kan komma att släppas fria.

Lula ledde Brasilien 2003–2010 under en period då landet upplevde stark ekonomisk tillväxt. Hans anhängare hyllar honom för sociala reformer som bidrog till att lyfta många brasilianare ur fattigdom.

Domarna att han fortfarande är hindrad från återuppta sin politiska karriär står fortfarande fast – om inte HD kommer fram till att den nuvarande justitieministern Sergio Moro, som under sin tid som domare 2017 var med och fällde Lula, varit partisk.

Ifrågasätts

Sådana misstankar har väckts mot Moro efter en läcka av chattmeddelanden som kan tolkas som att han samarbetade direkt med utredare för att få Lula fälld och stoppad från att ställa upp i presidentvalet. Moro nekar till att ha varit partisk.

HD:s beslut under torsdagen ifrågasätts av de specialutredare som leder den stora korruptionsutredningen Operação lava jato (Operation biltvätt), som de senaste åren lett till mut- och korruptionsdomar mot politiker av alla schatteringar samt en rad framstående företagsledare. Domstolens beslut riskerar att försvåra arbetet mot korruption, anser utredarna.

Risken att hamna i fängelse efter att ha förlorat en första överklagan bedöms ha bidragit till att många misstänkta gått med på att, i utbyte mot lindrigare straff, dela med sig av värdefull information som fört utredningen framåt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons