Annons

HD avgör "drömmarnas" framtid i USA

Närmare 650 000 unga papperslösas öde står på spel när Högsta domstolen i USA nu inleder förhandlingar om migrantprogrammet Daca.
De nio HD-domarna ska avgöra om president Donald Trump har rätt att riva upp Daca.
USA • Publicerad 12 november 2019
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Starka vittnesmål är att vänta när de nio HD-domarna ska höra båda sidor och avgöra om Donald Trump hade lagen på sin sida när han försökte sätta stopp för Daca 2017.

Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) infördes av den dåvarande demokratiske presidenten Barack Obama 2012 genom en presidentorder. Den rör unga så kallade "drömmare" – personer som kommit till USA på olaglig väg som barn.

Annons

Programmet skyddar dem från utvisning och ger dem en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i landet två år i taget, under förutsättning att de sköter sig och inte ägnar sig åt kriminalitet. Detta delvis med motivationen att barn inte kan hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att "drömmarna" inte kan rå för att de tagits till USA.

Mur i utbyte?

Donald Trump, liksom många ledande republikaner, anser att det var fel att Barack Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidentorder. Under valrörelsen 2016 lovade Trump att slopa Daca, till förmån för en "riktig" lagstiftning.

Presidenten fattade ett sådant beslut hösten 2017 men sade att det skulle träda i kraft först efter sex månader. Detta eftersom han sade sig vara berörd av "drömmarnas" öde och ville ge kongressen tid att ta fram ny lagstiftning.

Men det skedde inte. Och i budgetbråket mellan Trump och kongressens demokrater i vintras – det som orsakades av att Trump krävde motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur och som ledde till en utdragen nedstängning av delar av statsapparaten – försökte Trump använda Daca i förhandlingarna. Presidenten erbjöd ett treårigt skydd för "drömmarna" i utbyte för murpengar, något Demokraterna inte nappade på.

Stoppades av domstolar

Trumps upprivande av Daca 2017 överklagades omedelbart och har stoppats av federala domstolar i både New York och Kalifornien. Men det faktum att Högsta domstolen tar upp fallet antyder att domarna där kan vara av en annan åsikt, skriver tidningen USA Today.

I nuläget diskuteras främst tre möjliga utfall i amerikanska medier: Antingen upprätthålls programmet och skyddet för de unga migranterna. Eller så säger HD att Trump har rätt att riva upp Daca genom en presidentorder (men då är det också enkelt för en framtida president att återskapa det med ett sådant beslut). Eller så ogiltigförklarar HD hela Daca – och bollar tillbaka frågan till kongressen, som då får än större press på sig att lagstifta om de unga migranterna.

Beslutet väntas först i vår, mitt under vad som sannolikt blir en het primärvalssäsong inför presidentvalet i november 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons