Annons

Havsskyddsområde i Antarktis stoppas igen

Antarktis • Publicerad 2 november 2019
Pingviner i Antarktis får klara sig utan skyddszon. Arkivbild
Pingviner i Antarktis får klara sig utan skyddszon. ArkivbildFoto: Australian Antarctic Division/AP/TT

För åttonde året i rad har ett konsortium med 25 länder samt EU misslyckats med enas kring ett rekordstort marint skyddsområde kring Antarktis för att skydda det sköra ekosystemet i regionen.

Motståndet kom från Kina och Ryssland vid det årliga mötet för medlemsstaterna i Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR).

Annons

Den föreslagna skyddszonen gäller tre nyckelområden i Antarktis som totalt skulle omfatta omkring tre miljoner kvadratkilometer. Områdena är hem för bland annat pingviner, sälar, valar och krill, som är en basföda för många av arterna.

Kina och Ryssland har blockerat förslaget sedan det först lanserades av Australien och EU 2010. Enligt källor var det bland annat frågan om fiskerättigheter som satte käppar i hjulet för en överenskommelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons