Annons

Halfvarsson om bredden: "Det är nya tider"

De hyllade svenska skiddamerna har haft det tufft i världscuppremiärens minitour i Ruka.
I stället är det de nederlagstippade blågula herrarna som hittills visat en större bredd.
Skidor • Publicerad 1 december 2019
Calle Halfvarsson och de svenska skidherrarna är en bit från världscuppallen, men visar gryende form i Ruka.
Calle Halfvarsson och de svenska skidherrarna är en bit från världscuppallen, men visar gryende form i Ruka.Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Sveriges herrlandslag i längdskidor har inte tagit någon pallplacering i världscupen på över ett år.

Senast det hände var när Calle Halfvarsson blev trea på 15 kilometer i klassisk stil i Ruka, den 25 november i fjol. Förra säsongen bestod mest av placeringar långt ner i resultatlistorna, i skuggan av damernas framgångar.

Annons

Men världscuppremiären i Finland är hittills en annan historia. Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Maja Dahlqvist har exempelvis inte fått någonting att stämma och Jonna Sundlings andraplats i sprint är den enda fullträffen hittills.

I herrlägret, som har klart lägre förväntningar på sig, är det i stället mer positiva tongångar.

I sprinten blev det fyra placeringar på topp-10 (Oskar Svensson sexa, Johan Häggström sjua, Calle Halfvarsson åtta och Teodor Peterson nia) och på 15 kilometer klassiskt slutade tre på topp-20 (Halfvarsson tolva, Jens Burman 15:e och Häggström 18:e).

– Tre stycken på topp-20, det hade vi väl knappt någon gång i fjol, säger Calle Halfvarsson.

Damernas motsvarande siffror i helgen är två på topp-10 i sprinten och fyra på topp-20 över tio kilometer klassiskt. Herrarna har alltså varit bättre, sett till bredden.

Självkritisk

– Hittills har vi varit det den här helgen. De har ju en pallplats då, men totalt sett går vi kanske bättre just nu. Det är nya tider, säger Halfvarsson med ett skratt, glimten i ögat och fortsätter:

– Det är klart att vi hoppas att det ska gå bra för både damerna och herrarna. Men för damerna vet vi att det kommer att gå bra, det är ganska givet. Det är vi som måste rycka upp oss.

Han poängterar att resultaten från fredagens och lördagens tävlingar bara är början på vad som kan vara ett trendbrott.

– För att komma upp till en högre nivå måste vi pressa varandra mer än vad vi har gjort tidigare och verkligen gå in för det här. Det är ingenting att fundera på.

Jens Burman håller med.

Klæbo leder minitouren

Annons

– Premiärhelg är väldigt speciellt. Det är väldigt många som är övertaggade och åker väldigt bra. Det är efter några helger, när man kommer längre in i säsongen, som man kan se helheten, säger han.

Halfvarsson är bäste svenske herråkare i minitouren över tre dagar och ligger på nionde plats i sammandraget inför dagens avslutande jaktstart över 15 kilometer i fri stil.

Johannes Høsflot Klæbo leder med 15 sekunder före norske landsmannen Emil Iversen. Finländske hemmaåkaren Iivo Niskanen är 18 sekunder bakom Klæbo på tredje plats.

– Jag är med hyfsat bra i touren. Det är i morgon (läs: i dag) det avgörs, säger Calle Halfvarsson, en minut och 18 sekunder från täten.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons