Annons

Nikki Haley: Jag ombads underminera Trump

USA:s utrikesminister pressade den dåvarande FN-ambassadören Nikki Haley att gå emot president Donald Trumps order.
Det hävdar Haley, som är lojal mot Trump, i en ny bok.
USA • Publicerad 12 november 2019
Den förra FN-ambassadören Nikki Haley skriver i sin bok att hon blev "chockad" av uppmaningen att trotsa presidentens beslut. Bild från oktober 2018.
Den förra FN-ambassadören Nikki Haley skriver i sin bok att hon blev "chockad" av uppmaningen att trotsa presidentens beslut. Bild från oktober 2018.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Boken, "With all due respect: Defending America with grit and grace", ges ut under tisdagen. Men den har redan rönt stora rubriker i medier i USA.

Enligt Nikki Haley ska händelsen ha inträffat under ett privat möte med den dåvarande utrikesministern Rex Tillerson och den dåvarande stabschefen John Kelly. De båda männen ska vid träffen ha försökt förmå henne att trotsa president Donald Trumps vilja i olika frågor.

Annons

"Det var deras beslut, inte presidentens, som bäst tjänade det amerikanska folket, sade de. Tillerson sade att det skulle kosta människor livet om han inte trotsade presidentens order", skriver Haley i sin bok, enligt nyhetsbyrån AP.

"Var stötande"

Exakt vad Nikki Haley ska ha ombetts att göra, eller inte göra, framgår inte av rapporteringen. Haley säger själv att hon blev chockad.

– Att underminera en president är verkligen farligt. Det går emot grundlagen och det amerikanska folkets vilja. Det var stötande, säger Haley i en intervju med i en intervju med CBS.

Både Kelly och Tillerson har fått sparken sedan dess. Nikki Haley avgick självmant i slutet av 2018.

Kelly nekar

John Kelly har tillbakavisat Haleys anklagelser om att han ska bett henne att agera i strid med president Donald Trumps vilja.

"Om hon definierar 'motstånd' som en process som säkerställer att presidenten i detalj är medveten om för- och nackdelar – så att han har all information när han fattar beslut – ja, då är jag skyldig", uppger Kelly i en skriftlig kommentar till CBS.

Republikanen Nikki Haley var tidigare delstaten South Carolinas guvernör. Valet att sluta som FN-ambassadör gav upphov till spekulationer om att hon har siktet inställt på presidentvalet 2020, men hon förnekar sådana ambitioner. Hon har dock sagt att hon vill engagera sig i Donald Trumps omvalskampanj.

Fanny Hedenmo/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons