Annons

Gulldén om VM-schemat: "En skaderisk"

Spelschemat i handbolls-VM får kritik av svenska spelare.
Når Sverige medaljmatcherna har 10 matcher avverkats på 16 dagar.
Handboll • Publicerad 1 december 2019
Svenska sjärnan Isabelle Gulldén tycker att spelschemat i handbolls-VM är för intensivt.
Svenska sjärnan Isabelle Gulldén tycker att spelschemat i handbolls-VM är för intensivt.Foto: Janerik Henriksson/TT
Skulle Sverige nå slutmatcherna i handbolls-VM kommer landslaget att ha spelat 10 matcher på 16 dagar.
Skulle Sverige nå slutmatcherna i handbolls-VM kommer landslaget att ha spelat 10 matcher på 16 dagar.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige inledde handbolls-VM med seger mot Kongo-Kinshasa (26–16) och det var starten på en hektisk tid i japanska Kumamoto.

Efter söndagens vilodag väntar fyra matcher på fem dagar för Blågult i det första gruppspelet.

Annons

– Det är ju samma för alla, men fyra matcher på fem dagar är ju rätt mycket. Nu har vi fått en enligt oss en rätt så bra lottning, men det finns ju de landslag som inte tycker att de har fått det, säger vänsternian Jamina Roberts.

"Det är för tätt"

I en eventuell mellanrunda väntar ytterligare tre matcher på fyra dagar. Inför semifinaler och medaljmatcher är vilodagar inlagda, men om Sverige går så långt i mästerskapet har landslaget spelat 10 matcher på 16 dagar.

– Jag tycker att det är för tätt. Kvaliteten blir ju inte densamma heller. Folk vill se de bästa spelarna och gärna göra det över tid. Och folk vill se bra handboll, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Dessutom kommer spelarna från en hård belastning i sina klubblag. Många svenska spelare har förutom ligaspel i klubblagen även spelat i antingen Champions League eller i EHF-cupen under hösten.

– Det är tufft och dessutom är det en ganska lång säsong. Den sträcker sig från september och nästan ända fram till juni för några spelare, säger Signell.

"Skaderisk"

Under herrarnas VM i januari i år kritiserade bland annat den norska storstjärnan Sander Sagosen spelschemat och under våren startade flera av världens bästa herr- och damspelare en kampanj för att få till en förändring. Isabelle Gulldén var en av de som ställde sig bakom uppropet.

– Vi har jobbat på för att man ska kunna ha vilodagar emellan. Det är viktigt att kunna återhämta sig – för det är en skaderisk om det är för tajt, säger Gulldén till TT.

Förändringar kommer dock att ske. Trots att alla senior-VM från och med 2021 kommer att utökas från 24 till 32 landslag kommer det i framtiden att bli maximalt nio matcher för lagen som når medaljmatcherna.

Beslutet fattades av IHF redan under herrarnas VM i januari, uppger Michael Sahl Hansen, ordförande för det europeiska spelarfacket.

– Det är positivt att beslutsfattarna lyssnar på oss, men det finns fortfarande saker som vi anser måste förändras, säger han till TT.

Ser olika på vilodagar

Annons

Visserligen kommer inga landslag behöva spela mästerskapsmatcher två dagar i rad, men spelarfacket delar inte IHF:s åsikt om hur en vilodag ska definieras.

– Nu menar IHF att även om lag har resdag, om resan tar mindre än fyra och en halv timme, är det att betrakta som en vilodag. Men det är ju inte bara kroppen som behöver vila utan även huvudet, säger Sahl Hansen.

I nuläget görs dock inga förändringar i OS-kvalen i mars och april. Då får landslagen spela tre matcher på tre dagar.

– OS är ju bland det största en spelare kan få vara med om och vi tycker inte att det här är hållbart. Vi anser att man borde kvalificera sig direkt till OS via VM på något sätt, säger Michael Sahl Hansen.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons