Annons

Guldfrossa – finns det ens?

Guldfrossa – myt eller verklighet?
Nja, den slår visserligen till ibland, men förhåller vi oss till allsvenskan är det en sällsynt åkomma.
Tränaren Thomas Lagerlöf är inte orolig för att Djurgården får en släng i eftermiddag.
Fotboll • Publicerad 2 november 2019
Kim Bergstrand, till höger, och Thomas Lagerlöf – tränarparet som kan ta SM-guld med Djurgården i eftermiddag. Arkivbild.
Kim Bergstrand, till höger, och Thomas Lagerlöf – tränarparet som kan ta SM-guld med Djurgården i eftermiddag. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Hammarby och Malmö FF hoppas att Djurgården ska darra, vika ned sig och förlora mot IFK Norrköping på Östgötaporten.

Djurgården kan förlora matchen och SM-guldet av flera anledningar, men att det ska ske efter en mental genomklappning tror inte Lagerlöf på.

Annons

– Det är guldfrossa att förlora mot ett redan avsågat bottenlag. Vi möter Norrköping på bortaplan. Det är ingen motståndare du går ut och kör över. Det är ett otroligt bra fotbollslag som är väldigt hemmastarkt.

– Det är ingen lätt uppgift, säger han.

Ledaren vinner oftast

För vad är det nu värt i eftermiddag? En genomgång av de senaste dryga 20 åren av guldstrider i allsvenskan visar att det lag som leder serien inför sista omgången oftast också tar SM-guldet.

I närtid har samtliga klubbar som suttit i förarsätet inför epilogen också korsat mållinjen som svensk mästare. Några har till och med firat långt innan repet drogs efter 30 omgångar. Malmö FF säkrade så sent som för två år sedan SM-guldet redan i den 26:e omgången – och det just i Norrköping.

"Gör samma saker"

För Lagerlöf och hans kollega Kim Bergstrand har "som vanligt" gällt efter 3–0-segern mot Örebro i måndags.

– Vi gör samma saker som vi gjort hela tiden och försöker inte lura någon. Det har varit fokus på nästa match hela tiden och nu är nästa match den sista. Vi spelar om guld och alla vet förutsättningarna. Det är inga konstigheter på det viset. Vi gör som vanligt, säger han.

TT: Vad är "som vanligt"?

– Träna, prata om hur vi ska ta oss an matchen. Se till att vi klarar av att hantera olika matchscenarier, för vi har en väldigt bra motståndare. Vi ska göra samma sak som när vi kom ut mot Örebro senast. Vara fokuserade, sitta ihop som lag, både i försvars- och anfallsspelet, säger Lagerlöf.

Blir sällan straffade

Att sällan bli straffade under svackor i matcherna är en av de stora anledningarna till att Djurgården är en match från SM-guldet.

– Vi hade en period i första halvlek mot IFK Göteborg (1–0-seger efter mål i andra halvlek) när inget stämde och det började bli en stresseffekt. Då är det lätt att man gör för mycket i stället. Men under säsongen – och framför allt efter sommaruppehållet – har vi varit duktiga på att acceptera att det gått trögt eller att motståndaren gjort något bra. Sedan har vi samlat ihop oss och kommit in i matchen igen ganska snabbt, säger Lagerlöf.

Annons

TT: Det räcker med oavgjort mot Norrköping. Tror du att det är lätt gjort att spelarna tänker på det?

– Det tror jag inte. Vi har inte den typen av spel – eller spelare. Däremot påverkar givetvis ett eventuellt kryss i slutet av matchen, men inte när vi går in till matchen. Då gör vi det för att vinna den. Men står det 2–2 i 88:e minuten är det så klart skillnad mot en vanlig allsvensk match, säger Thomas Lagerlöf.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons