Annons
Nyheter

Guineas president ändrar grundlagen

Guinea • Publicerad 7 april 2020
Guineas president Alpha Conde har antagit en ny grundlag. Arkivbild.
Guineas president Alpha Conde har antagit en ny grundlag. Arkivbild.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Guineas president Alpha Conde har antagit en ny grundlag. Den nya grundlagen innebär bland annat moderniseringar i socialpolitiken så som ett förbud mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Den nya grundlagen har varit kontroversiell och har resulterat i demonstrationer och oroligheter.

Annons

Alpha Conde har suttit som president sedan landets första demokratiska val 2010. Han omvaldes 2015 för ytterligare en femårig mandatperiod. Även enligt den nya grundlagen får en president endast sitta två mandatperioder.

Kritiker befarar nu att presidenten ändå kan komma att använda ändringen för att förlänga sin tid vid makten. Detta då den kan ses som ett skäl att nollställa Condes mandatperioder, något som skulle möjliggöra att han ställer upp i höstens presidentval.

Grundlagsändringen föregicks av en folkomröstning som bojkottades av oppositionen. Folkomröstningen hölls i mars i år, trots upptäckta fall av covid-19 i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons