Annons

Guinea skjuter upp val – igen

Guinea • Publicerad 4 februari 2020
Guineas president Alpha Condé, här på besök i USA i september i fjol.
Guineas president Alpha Condé, här på besök i USA i september i fjol.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Guineas president Alpha Condé meddelade på måndagen att landets parlamentsval inte kommer att hållas den 16 februari, som det var tänkt.

Nytt datum för valet, som egentligen skulle ha hållits redan 2018, blir den 1 mars.

Annons

Condé uppgav inget skäl för datumflytten, men det västafrikanska landet har sedan oktober i fjol skakats av våldsamma demonstrationer mot regeringen. Hittills har minst 26 personer dött i samband med protesterna.

Oppositionen uppmanar till bojkott av valet, som de ser som ett sätt för 81-årige Condé att stärka sin makt, och vill helst inte att det genomförs alls.

– Det är inte en fråga om att bojkotta valet, om att stå vid sidan och se på. Vi ska förhindra att valet äger rum, sade oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo dagen före julafton i fjol.

Condé vann 2010 det första presidentvalet efter en militärkupp 2007, och återvaldes 2015. Grundlagen tillåter dock bara att presidenten sitter i två mandatperioder, regler Condé genom en folkomröstning vill "nollställa".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons