Annons

Virusstopp hävs för Tesla – men inte Apple?

Amerikanska Tesla och andra företag i Shanghai-området ska som planerat kunna återstarta sin produktion efter ett påtvingat virusstopp. Men Apple-leverantören Foxconn rapporteras få nobben i södra Kina.
Virus • Publicerad 8 februari 2020
Model 3-bilar på bandet i Teslas "gigafabrik 3" utanför Shanghai. Bild från i januari.
Model 3-bilar på bandet i Teslas "gigafabrik 3" utanför Shanghai. Bild från i januari.Foto: Ding Ting/Nya Kina/AP/TT

Klartecknet i Shanghai är en av de första signalerna från myndigheter i Kina om huruvida de restriktioner som införts efter coronavirusutbrottet kan börja avvecklas eller inte.

Tao Lin från Teslas företagsledning har tidigare i veckan sagt att verksamheten på "gigafabrik 3" (GF3), där elbilsbolaget tillverkar i första hand Model 3, ska komma i gång igen på måndag. Och det bekräftas alltså nu från myndighetshåll.

Annons

– I skenet av de praktiska svårigheter som viktiga tillverkningsindustrier – däribland Tesla – haft med att återuppta produktionen, så kommer vi att koordinera alla ansträngningar för att hjälpa dem att få i gång tillverkningen, säger Xu Wei, talesperson för stadens styre.

Blandade signaler

GF3 är den första fabrik som ett utländskt bilföretag fått uppföra på egen hand i Kina, alltså utan att tvingas till samriskprojekt med kinesiska delägare. Leveranserna därifrån inleddes så sent som i januari – just när coronaviruset började spridas.

Signalerna från Shanghai gäller dock just bara det storstadsområdet. På andra håll i Kina, och i synnerhet den hårdast virusdrabbade provinsen Hubei, är det blandade signaler till näringslivet.

"Hög risk"

Foxconn, som bland annat tillverkar Apples Iphone, har liksom många andra företag också planerat att återuppta produktionen på måndag, efter en förlängd nyårsledighet i Kina. Men efter inspektioner i Shenzhen-området sade hälsoinspektörer att de berörda fabrikerna i södra Kina har "hög risk för coronavirus", och att de därför inte bör omfattas av tillverkningsstarten, rapporterar affärstidningen Nikkei.

Samtidigt går Kinas transportdepartement ut med att väg- och vattenanläggningsarbetet ska börja återupptas runtom i landet. Detta inleds omedelbart och senast den 20 februari ska allt vara i gång igen, förutom i Hubei och vissa andra extra drabbade områden, heter det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons