Annons

Grönborg hoppas på NHL-fylld VM-trupp

Rikard Grönborg är inte nöjd med två raka VM-guld, han vill ha tre.
Allt talar för att förbundskaptenen kommer fylla truppen med NHL-spelare för att lyckas.
Ishockey • Publicerad 4 april 2019
Kan Vancouvers Elias Pettersson vara aktuell för Tre Kronor och VM i Slovakien? Arkivbild.
Kan Vancouvers Elias Pettersson vara aktuell för Tre Kronor och VM i Slovakien? Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

När Anders Nilsson räddade Nino Niederreiters straff brast det för den normalt samlade Rikard Grönborg. Två knutna nävar for upp över huvudet samtidigt som förbundskaptenen pressade ut sin glädje med ett kraftigt vrål.

Straffsegern mot Schweiz i Köpenhamn var första gången sedan 1991 och 1992 som Tre Kronor knep två raka VM-guld.

Annons

Med turneringen i Slovakien, den 10–26 maj, hoppas Grönborg få jubla igen och bli den förste som för Sverige till tre raka VM-titlar.

Och ritningarna har han redan framför sig.

50-åringen har använt karbonpapper för att kopiera uppläggen för de två senaste turneringarna.

– Jag resonerar på samma sätt som jag har gjort tidigare och det är att vi ska ha det bästa svenska laget på isen. Vilka de spelarna är är svårt att sia om, speciellt just nu när NHL:s grundserie inte är färdigspelad, säger han.

"Bra pejl"

Klart är i alla fall att truppen kommer påminna om hans två tidigare.

I Köln 2017 var 19 av 25 spelare från NHL. I Köpenhamn 2018 hamnade fördelningen på 20 av 25.

– Jag och Garpenlöv (Johan, assisterande) har varit där två gånger och "Poppe" (Peter Popovic, assisterande) har varit över en gång. Vi har täckt alla 31 lag och vi har en ganska bra pejl på läget just nu, säger han.

NHL kryllar av svenskar och bland de klubbar som redan är borta från Stanley Cup-slutspelet finns det flera spelare som är VM-aktuella.

I Chicago finns Erik Gustafsson, poängbäste back bland svenskarna och som var med i guldlaget i fjol, och defensivt skicklige – tillika guldmedaljör 2017 – Marcus Krüger.

Är Pettersson aktuell?

Även tidigare guldspelare – för att nämna några av många – som Adam Larsson, Edmonton, Jonas Brodin, Minnesota, Joel Eriksson Ek, Minnesota, Johan Larsson, Buffalo, Mika Zibanejad, NY Rangers, och Anders Nilsson, Ottawa, finns tillgängliga.

Annons

Dessutom rookiesuccéerna Rasmus Dahlin, Buffalo, och Elias Pettersson, Vancouver, samt stjärnan Henrik Lundqvist, NY Rangers.

– Fram till att vi börjar ringa dem efter deras säsong är slut vet vi inte exakt vilka som är tillgängliga eller som ska komma. Sista matcherna är på lördag och det är då som arbetet börjar med att kontakt dem, säger Grönborg.

– Det är lite spåkula just nu, vi vet inte exakt förrän vi har haft de här samtalen.

"Väldigt sugna"

Helgens första samtal – efter landslagsledningens redan klara lista – handlar om att stämma av läget med aktuella spelare.

– Det vi ska göra är främst att identifiera vilka spelare som är hela och friska, familjesituationer, kontraktssituationer. Det är de tre grejerna som framför allt stoppar spelare från att dyka upp. Men alla spelare som vi har pratat med där borta är väldigt sugna på att representera landet och Tre Kronor, säger Grönborg.

En detalj som kan bli avgörande i spelarnas beslut är att VM spelas nästan en vecka senare i maj än tidigare, vilket gör att Stanley Cup-slutspelets åttondelsfinaler hinner avgöras innan turneringen drar igång i Europa.

– Det är klart att saker och ting kan ändras litegrann när det är en vecka senare, framför allt för spelarna som inte får spelare vidare. Nu får de lite längre tid på sig om det finns skavanker. Vi ser positivt på det här. De får vila lite till och sedan får de ansluta när de kan, säger Rikard Grönborg.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons