Annons

Guldtränare i ny OS-satsning: "Superspännande"

De har legat bakom Sveriges framgångar i längdskidor och skidskytte.
Nu får Rikard Grip och Wolfgang Pichler nyckelroller när Sveriges olympiska kommitté (SOK) satsar på ett medaljregn i vinter-OS 2026.
Olympiskt • Publicerad 2 juli 2019
Peter Reinebo, Rikard Grip och Wolfgang Pichler under SOK:s presskonferens om satsningen inför vinter-OS 2026.
Peter Reinebo, Rikard Grip och Wolfgang Pichler under SOK:s presskonferens om satsningen inför vinter-OS 2026.Foto: Magnus Andersson/TT

Den hyllade skidskyttetränaren Wolfgang Pichler beskriver det nya arbetet som ett spännande avbrott från den lugna pensionärsvardag han haft sedan han drog sig tillbaka efter skidskytte-VM i Östersund i mars.

– Jag går upp på morgonen, läser tidningen, spelar tennis fem gånger i veckan. Jag har ett bra liv, men det är jättetråkigt, säger Pichler.

Annons

– Det nya jobbet är väldigt spännande. Jag har i många år sett vad vi kan göra för att utveckla talanger till toppidrottare och med min erfarenhet hoppas jag att vi kan bidra till att förändra den svenska idrotten, säger han.

"Måste göra något"

Anledningen till SOK:s offensiv, som man kallar det, är att svensk idrott står inför en tuff framtid. Där kapaciteten fortfarande håller hög standard, men där omvärlden satsar stenhårt samtidigt som Sverige riskerar att tappa sin sportsliga lyster.

– Vi har färre aktiva och resursbrist hos många av våra aktiva och i landslaget. Vi måste göra något åt det, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo, om den nya satsningen.

Därför får Wolfgang Pichler och den före detta längdlandslagschefen Rikard Grip nyckelroller i den nya organisationen. Grip som sportchef med övergripande ansvar för förberedelser inför de olympiska spelen. Pichler som talangansvarig. Även den före detta simmaren Maja Reichard, som tog guld i Paralympics i London 2012, är involverad i det kommande arbetet.

Ambitionen är att stärka den svenska idrotten med blicken riktad framåt mot både vinter-OS 2026, Paralympics 2026 och sommar-OS 2028. Det första målet blir att bärga 20 medaljer i vinter-OS 2026 i Milano-Cortina – fler än Sverige någonsin tagit i ett vinter-OS.

– Ska man ha en offensiv satsning måste man också våga lyfta blicken. Jag tror det är möjligt för potentialen finns. Är alla med och sluter upp kan vi skapa en bred plattform för många talanger, säger Rikard Grip.

"Dubbla insatserna"

Grunden är att öka de ekonomiska resurserna för aktiva idrottare. Där är SOK:s Topp och talang-program en av hörnstenarna och en viktig del även i den nya satsningen. Stödprogrammet har sedan 1998 hjälpt elitidrottare med ekonomiska bidrag från näringslivet.

– Vi har legat runt 50 till 75 miljoner kronor i insatser till våra idrottare de senaste åren. Vår bild är att vi under en olympisk period mellan 2020 och 2024 skulle kunna dubbla det i insatser för Topp och talang, säger Reinebo.

TT: Nyligen kom beskedet att Stockholm-Åre inte fick vinter-OS 2026, som gick till Milano-Cortina. Var det beskedet extra surt med tanke på den här satsningen?

– Vi var på det klara med att vi både måste och kan göra det här ändå. Om vi inte kunde göra sportsliga satsningar hade det varit riktigt bedrövat, men nu finns det här att se fram emot och det är på ett sätt kanske ännu viktigare.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons