Annons

Granbarkborrar blir fiskmat – på försök

Natur • Publicerad 8 april 2019
Granbarkborren är en cirka fyra millimeter lång skalbagge som det finns cirka 90 arter av i landet. Arkivbild.
Granbarkborren är en cirka fyra millimeter lång skalbagge som det finns cirka 90 arter av i landet. Arkivbild.Foto: Dan Elliott/AP

Förra årets varma sommar väntas gynna den fruktade granbarkborren, den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar. Många skogsägare i landets sydligare delar för en ändlös kamp mot skadeinsekten – och nu har en skogsägare i Blekinge kommit på vad han skulle kunna använda de små krypen till. De tusentals borrar han årligen fångar i sina fällor ska nämligen bli fiskmat i Vilhelmina, rapporterar

I samband med att en nedlagd gammal fiskfabrik återigen öppnas på den lappländska orten annonserades det efter mygg som den nya ägaren ville använda till fiskfoder. Då kom skogsägaren på sin något udda idé.

Annons

– Han annonserade efter mygg och då ringde jag till honom och frågade om han var intresserad av granbarkborrar. Det tyckte han var hyperintressant och sen kom vi in på mördarsniglar, för det har de inte där uppe och de måste ju innehålla mycket näring, säger skogsägaren Bengt Johansson till tidningen.

Nu ska idén testas, men huruvida de små granbarkborrarna går att använda som fiskmat återstår dock att se.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons